29 Haziran 2007 Cuma

Ton balıklı salata


En sevdiğim salata tariflerimden birisi olan soğan,biber,salatalık,domates kombinasyonuna ton balığı ekleyerek yaptım bu salatayı.İçine eklediğim kimyon tanesi ve karabiber tanesine ise şaşırmayın sadece deneyin.Kimyon -ama toz değil tane ve dövülmüş kimyon-ton balığı ile gerçekten güzel bir uyum sağlıyor çünkü.

Mazlemeler;

1 adet domates
1 adet kırmızı soğan
11 adet küçük arnavut biberi
2 adet küçük boy salatalık
1 kutu konserve ton balığı
2 adet limon
zeytinyağı
tuz
çaykaşığının ucu ile kimyon tohumu
4 adet karabiber tohumu
4 adet yeşil zeytin
2 dilim etimek

-Soğanı yarım piyazlık doğrayın.
-Biberleri küçük dilimler halinde,domatesi iri küp şeklinde,salatalıkları ise yarım daire şeklinde doğrayın.
-Bir kabın içinde tüm malzemeyi tuz ekleyerek karıştırın.
-Üzerine süzdüğünüz ton balığı konservesini ekleyin.
-Zeytinyağı ve limon suyunu ekleyin.
-Karabiber ve kimyonu havanda birlikte dövüp ekleyin.
-Hepsini iyice karıştırıp servis tabağına alın.
-Yeşil zeytin ve kare kesilmiş etimek parçaları eşliğinde servis yapın.

28 Haziran 2007 Perşembe

Bu şekilde reklam veren ve hem de ünlü Amerikan dergisi olan Forbes 'a reklam veren başka bir parti var mı soruyorum?



Forbes Türkiye Temmuz-2007 sayısının kapağındaki reklam.
AKP nin kim olduğunun ,kimin yanında olduğunun ve kimin hizmetinde olduğunu görmek için bu fotoğraflara bakmak yeterlidir.

Bu da iç sayfadaki tam sayfa reklam.



Yatırımın gözdesi Türkiye sloganıyla verilmiş bu ilan gerçekleri çarpıtıp gölgeleyen ve tam olarak da forbes yayıncıları ve okuyucularının hoşlandığı tarzı birebir yansıtmaktadır.Yani manipülatiftir.

26 Haziran 2007 Salı

Yaz makarnası



Yaz ayları için çok ideal ve lezzetli bir makarna tarifi.Peynir eklemek tamamen tercih meselesi.Her iki versiyonu da güzel oluyor.İçindekiler yaz mevsimine ait sebzeler ve eğer acı biber seviyorsanız mutlaka acı biberle hazırlamalısınız.
Bu tarifte kullanmayı en sevdiğim makarna çeşidi orecchiette.Çünkü kiraz domateslerle neredeyse aynı büyüklükte oluyor ve uyumlu bir görüntü sağlıyor.Bu tarifte sebzeler çok az pişecek ,diri kalacak sakın çok pişirmeyin o zaman tamamen farklı bir sonuç elde edersiniz.

Malzemeler;

200 gr makarna
3 adet yeşil biber
2 adet kırmızı şili biber
10 adet kiraz domates
6 adet sarmısak
1/2 limonun suyu
zeytinyağ,tuz
50 gr rendelenmiş sert bir tür beyaz peynir-ben bu sefer mihalıç kullandım-

-Makarnayı 10 dk haşlayın ve süzün.
-Sarmısakları küçük ve biberleri 1 cm lik parçalar halinde doğrayın.
-Domatesleri enine ikiye bölün.
-Tavanızı ısıtın ve zeytinyağı ekleyip biberleri hafifçe kavurun.
-Sarmısakları ekleyin bir kez karıştırıp domateleri ekleyin.
-Domatesler hafifçe pişince tuz ve limonsuyunu ekleyin.
-Süzdüğünüz makarnayı sosun üzerine boşaltın ve 2 dk sonra altını kapatın.
-Servis tabağına alın ve sade veya üzerine rendelenmiş peynir ekleyerek servis yapın.

Kahveli ve çikolatalı kek


Bu kekin servisini pişirdikten bir gece sonra yaparsanız sonuç daha tatmin edici olacaktır.

Malzemeler;

150 gr tereyağ
3 adet yumurta
1 cup şeker
2 cup un
1 çorba kaşığı nescafe
1 çorba kaşığı kakao
1 çorba kaşığı badem aromalı nescafe
1 çaybardağı sıcak su
kabartma tozu

Sosu için;
100 gr vanilyalı veya kaymaklı dondurma
150 gr bitter çikolata
150 gr krema

-Tereyağ ve şekeri iyice çırpın.
-Yumurtaları ekleyip yeniden çırpın.
-Sıcak suyun içinde nescafe,kakao,aromalı kahveyi eritin ve karışıma ekleyip çırpmaya devam edin.
-Un ve kabartma tozunu eleyip karışıma ekleyin.
-Yağlanmış kalıbınıza boşaltıp 180 C lik önceden ısıtılmış fırında 30-40 dk pişirin.

Sosu için;

-Pişen kekinizi ılıkken kalıptan çıkarın.Keskin büyük bir bıçak ile ikiye kesin.
-Ocakta bitter çikolata ve kremayı çikolata eriyinceye kadar ısıtın.
-Çırpıcı ile iyice karıştırıp likit bir sos hazırlayın.
-Dondurmayı küçük küpler halinde kesin.
-Kekin ara tabakasına önce çikolata sosunun yarısını boşaltın ve bir bıçak ile sürün sonra küçük dondurma parçalarını eşit bir şekilde kekin üzerine paylaştırın.
-İkinci tabaka keki üzerine kapatın.Kalan çikolata sosunu kekin üzerine boşaltıp düzgünce bıçakla sürün.
-Hazırladığınız keki soğuyuncaya kadar mutfakta soğuduktan sonra da buzdolabında bekletin.
-Ertesi gün iyice soğumuş ve sosu nüfuz etmiş bir şekilde servis yapabilirsiniz.

13 Haziran 2007 Çarşamba

Baharatlı tavuk ve domatesli pilav


Çok çok uzun zamandır tavuk pişirmiyordum.Bugün bir değişiklik yapıp tavuk aldım ve pişirdim.Yöntem olarak ise kızartma ya da fırında değil suda pişirmeyi tercih ettim.Çünkü bu şekilde çiğ tavuğa minimum dokunmuş olacağımı hem de çok iyi pişmiş olduğundan emin olacağımı düşünerek içimi rahatlatmaya çalıştım.Ellerimi sanırım 30 kez filan bulaşık deterjanı ile yıkadım bu yemeği hazırlarken.Bu nedenle blogda yayınlamaya değecek kadar uğraştığıma kanaat getirerek buraya ekliyorum :)

Baharatlı Tavuk
Malzemeler;
8 parça tavuk ızgara tava -derisiz ve kemiksiz kalça eti-
1 tatlı kaşığı tane karabiber
1 tatlı kaşığı hardal tohumu
1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
1 adet soğan
5 adet sarmısak
1 parça taze zencefil
tuz
su
sıvıyağ
Yarım limon

-Karabiber,kimyon ve hardal tohumunu havanda dövün.
-Tencerede ısıttığınız sıvıyağda baharatları hafifçe kavurun.
-Soğan,sarmısak ve zencefili doğrayıp ekleyin.
-Yıkayıp temizlediğiniz tavuk parçalarını ekleyin.
-Üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuzunu ekleyip kapağını kapatıp 1,5 saat pişirin.
-Pişen yemeğin suyundan 2 bardak kadar süzüp pilav yapmak için kullanabilirsiniz.






Domatesli pilav;

Malzemeler;
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı salça
1 adet domates
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı sıvıyağ
tuz
su veya tavuk suyu

-Pirinci yıkayın ve sıcak suda 20 dk bekletin.
-Tencerede sıvıyağı ısıtın,yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyin ve 3 dk kavurun.
-Tereyağı ve salçayı ekleyin 2 dk daha kavurun.
-Domatesi küçük küçük doğrayın ve ekleyin.
-Üzerine tuz ve 1,5 bardak kadar sıcak su veya tavuk suyu ekleyip pişirin.
-Altını kapatıp 10 dk kadar demlenmesi için bekleyin.

8 Haziran 2007 Cuma

Kırmızı mercimek püresi


Hem lezzetli hem de sağlıklı bir tarif.Bu püreyi neredeyse yağsız denilecek şekilde bile hazırlayabilir ve kızarmış ekmeğin üzerinde servis yapabilirsiniz.2 çorba kaşığı püre ve yağsız salata ile doyurucu bir akşam yemeği hazırlamış oldum.

Malzemeler;
1 kase kırmızı mercimek
1 1/2 kase su
1 adet soğan
karabiber,tuz,kimyon
dukkah

-Soğanı soyup rendeleyin.
-1 çorba kaşığı sıvı yağ ile pişirin.
-Üzerine yıkanmış mercimek,dövülmüş karabiber ,kimyon ve tuz ekleyin.
-Mercimek yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin.
-Üzerine dukkah serpiştirip servis yapın.



Çok basit ama son günlerde severek hazırladığım bir salata.Hiç yağ konmadığı halde çok lezzetli oluyor çünkü.
Mazlemeler;
1 kase roka
deniz tuzu
1 adet limon
dövülmüş karabiber

-Rokanın üzerine deniz tuzu ,karabiber ve bol miktarda limonsuyu ekleyip karıştırın.

7 Haziran 2007 Perşembe

Ispanaklı tepsi çöreği


Bu tarifin kaynağı Benim Mutfağım adlı blogdan.Gerçekten çok güzel ve lezzetli bir tarif.Tarifi için buraya bakabilirsiniz.Ancak orjinal tarifte gördüğünüz gibi gösterişli bir çörek olmadı benimkisi.Sebebi ise yaz döneminde malum kaygılarla un ve yağ tüketimini mümkün olduğu kadar azaltmaya çalışıyor olmam. Bu nedenle tarifteki ıspanak miktarını %20 ,yağ,un ve yumurta miktarını ise %50 azalttım.
Yağ olarak tereyağ+sıvıyağ karışımı ,peyniri ise hamuruna karıştırdım ve kaşar peyniri değil beyaz peynir kullandım.Ama bence orjinaline sadık olarak üzerine kaşar peyniri rendelemek gerekiyor.Çünkü bu haliyle üstü çok soluk görünümlü oldu.
Fotoğrafı yapay ışıkta koyu çıktığı ve denemek amacıyla tepsinin ortasına bir dilim dil peyniri koyup pişirdiğim ve o dilimin fotoğrafını çektiğim için siz o soluk görüntüyü burada göremiyorsunuz.
Bu güzel tarifi bizlerle paylaştığı için Benim mutfağı'ma çok teşekkür ediyorum.

3 Haziran 2007 Pazar

Dip soslar


İki farklı dip sos ve iki farklı peynir hazırladım.Bu çeşnili peynirleri cipsle birlikte değil kahvaltıda da kullanabilirsiniz.


Zeytinli dip sos

Malzemeler;
15 adet zeytin
1 adet domates
4 adet küçük acı biber
2 adet kurutulmuş domates
1/2 limonun suyu
4 adet sarmısak
1 çorba kaşığı zeytinyağ
tuz

-Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın,biberleri temizleyin.
-Tüm malzemeleri doğrayıcıda tam anlamıyla püre olmayacak şekilde doğrayın.
-Dip sos için uygun bir kabın içinde servis yapın.



Yoğurtlu biberli dip sos
Malzemeler;

4 adet yeşil acı biber
2 adet kırmızı acı biber
2 adet sarmısak
150 gr süzme yoğurt
1 çorba kaşığı limon suyu
tuz

-Yoğurt dışında tüm malzemeyi doğrayıcıdan geçirin.
-Yoğurt ve tuz ekleyip servis kabına alın.



Karabiberli peynir

1 çorba kaşığı dövülmüş karabiber
50 gr koyun peyniri

-Peyniri bir çatalla iyice ezin.
-Karabiberi ekleyip karıştırın.
-Bu şekilde bir kaseye alarak veya küçük toplar haline getirerek servis yapın.


Dukkahlı peynir

1 çorba kaşığı dukkah
50 gr koyun peyniri

-Yukarıdaki yöntemle aynı şekilde hazırlanır.

Buharda pişmiş pancar



Oldukça hafif bir pancar salatası oldu.

Malzemeler;

6 adet küçük boy pancar
2 çorba kaşığı dereotu
6 adet sarmısak
zeytinyağı
1 adet limonun suyu

-Pancarları yıkadıktan sonra soyup buharlı pişiriciye yerleştirin.
-Yumuşayıncaya kadar buharda pişirin.
-Sıcakken üzerine zeytinyağı,tuz ve limon suyunu ekleyip karıştırın.
-İnce doğranmış dereotu ve rendelenmiş sarmısakları ekleyip ılık olarak servis yapın.

2 Haziran 2007 Cumartesi

Kıymalı patlıcan


Patlıcan oturtma yemeğini çok seviyorum ama genellikle yapmak zor geliyor.Ben de hem patlıcanları kızartmakla hem de doldurmakla uğraşmadığım bu yemeği buldum kendimce.Oturtmadaki tüm malzemeleri birarada pişiriyorum sonuç aynı olmasa da yine de güzel.Ayrıca sebzeli yemeklere çoğu zaman limonsuyu eklediğim için benim yemeğimde limonsuyu da var.

Malzemeler;

2 adet kuru soğan
300 gr kıyma
2 adet sarmısak
2 adet domates
2 adet taze biber
1 adet limonun suyu
2 adet patlıcan
1/3 demet maydonoz
sıvıyağ
tuz
karabiber

-Soğan ve biberleri doğrayın.Tencerede kavurun.
-Kıymayı ekleyip rengi dönene kadar pişirin.
-Patlıcanları yarım daireler şeklinde doğrayıp ekleyin.
-Domatesleri rendeleyin,sarmısakları doğrayın ve ekleyin.
-Maydonozları doğrayıp ,limonuyu ile birlikte ekleyin.
-1 çaybardağı kadar sıcak su ile pişirin.
-Domatesler yeterince sulu değilse biraz daha su ekleyebilirsiniz.

Karabiberli pilav


Son günlerde karabiber kullanımım çok arttı.Bunun nedeni karabiberi farklı bir şekilde hazırlamayı öğrenmiş olmam.Yakın zamanda aynı yöntemi kimyonda da denemeyi düşünüyorum.
Yöntem şu,tane karabiberler alınır ve havanda dövülerek iri parçalar haline getirilir.İnanılmaz bir tadı oluyor hazır alınmış çekilmiş karabiber ile ya da taze çektiğiniz karabiberden çok daha yoğun ve lezzetli oluyor.Her seferinde kullanacağım miktar kadar hazırlıyorum asla önceden hazırlayıp bekletmiyorum.
Pilav tarifi de buradan çıktı.Çünkü herşeyi karabiberleyip kullanıyorum son zamanlarda.

Malzemeler;
1 kase pirinç-önceden sıcak su ile ıslatılmış ve 20 dk bekletilmiş-
1,5 kase sıcak su
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvıyağ
4 adet defne yaprağı
1 yemek kaşığı taze kırılmış karabiber
tuz

-Tencerede yağ ısıtılır.Süzülmüş pirinçler kavrulur.
-Tereyağ ve defne yaprakları eklenir.
-Karabiber eklenir.
-Sıcak su ve tuz eklenip pişirilir.
-Piştikten sonra kapağın altına kağıt havlu kapatılarak demlendirilir.