31 Temmuz 2007 Salı

Sebzeli pilav


Buzdolabında bulduğum sebzelerle renklendirdiğim deneysel pilavım.

Malzemeler;

2 adet patlıcan
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil dolmalık biber
5 adet sarmısak
1 adet domates
tuz
irice dövülmüş karabiber
1 kase pirinç
1,5 kase sıcak su

-Pirinçleri tuzlu sıcak suda 20 dk kadar ıslatın.Sonra süzün ve 2 kez yıkayın.Süzün ve bir kenarda bekletin.
-Fırını 200 C ye ısıtın.
-Patlıcanların kabuklarını şeritler halinde bırakarak yarısını soyun ve 1 cm lik küpler halinde doğrayın.
-Bir kabın içine patlıcanları alın ;üzerine tuz ve 4 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip güzelce karıştırın.Patlıcanları bir tepsiye alın ve 15 dk fırında pişirin.
-Biberleri 1 cm lik kareler halinde doğrayın.
-Sarmısakları doğrayın.Domatesi de 1 cm lik küpler halinde kesin.
-Tencereye 3 yemek kaşığı sıvıyağ koyun ve biberleri 5 dk kadar pişirin.
-Sarmısakları ekleyin.Hemen arkasından süzülmüş pirinci ekleyin.3 dk kadar kavurun.
-Domatesleri ekleyin.
-1 dk sonra sıcak suyu üzerine tuz ile birlikte ilave edin.
-20 dk kadar kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirin.
-Pilava patlıcanları ekleyip karıştırın,ateşi kapatın.
-Kapağı kapalı olarak 10-15 dk kadar dinlendirin.

Patatesli peynirli tortilla


Geçtiğimiz günlerde internette öylesine gezinirken bulduğum şu siteden seçtiğim bir tarif.Malzemelerde birkaç küçük değişiklik yaptım.Bence bu tarifin en önemli özelliği pişirildikten çok sonra hatta soğukken bile servis edilebilecek bir yumurta tarifi olması.Kolay hazırlanması ve servis zamanlamasının esnek oluşu sayesinde piknik,davet vb... durumlarda güzel bir seçenek olabilir belki.

Malzemeler;

6 adet yumurta
6 yemek kaşığı su
2 adet patates
2 adet közlenmiş kırmızı biber
2 adet sarmısak
50 gr beyaz peynir
1 yemek kaşığı tereyağ
tuz
iri taneler halinde dövülmüş karabiber

-Patatesleri soyup 3 mm kalınlığında doğrayıp ,yaklaşık 10 dk hafifçe yumuşayıncaya kadar haşlayın.
-Közlenmiş biberleri iri parçalar halinde doğrayın.
-Sarmısakları rendeleyip biberlerin iç yüzeyine sürün.
-Yumurtaları bir kabın içinde 6 yemek kaşığı suyu,tuzu ve karabiberi ekleyerek karıştırın.
-Peyniri küçük parçalar halinde doğrayın.
-Küçük boy bir fırın kabını yağlayın.Patateslerin yarısını kabın içine yerleştirin.
-Üzerine biberleri dizin.
-Biberlerin üzerine peynirleri serpiştirin.
-Üzerine yumurtaları boşaltın.
-Kalan patatesleri en üste dizin.
-Önceden ısıtılmış 165 C lik fırımda 20 dk pişirin.Sonra ısıyı 200 ye yükseltip 10 dk daha pişirin.
-Ilık olarak dilimleyip servis yapın.



28 Temmuz 2007 Cumartesi

22 temmuzdan sonra...

23 nisan tarihli yazımdan bir bölümü surada tekrar yayınlıyorum.Benim yaptığım bu şeyleri daha fazla insan yaparsa etkili oluruz sanırım.

Muhteşem bir kurabiye


Bind'in Tepe natulius'taki standına küçük ziyaretlerimden birini yaptığımda çikolataların hemen üzerinde bu ilginç kurabiyelerin kutusunu gördüm.İçeriği nedir diye sorduğumda badem var dediler.Ben de çayın yanında bir iki adet yerim düşüncesiyle aldım.Ama kurabiyeyi ilk ısırdığımda o kadar beğendim ki bloga yazmam gerektiğine karar verdim.Çünkü bu kurabiyeler bugüne kadar yediğim en lezzetli kurabiye.

Fotoğrafta tam olarak anlaşılmıyor ama bu lezzet bombaları yaklaşık 1,5 cm çapında minicik kurabiyeler.İncecik kurabiye hamurunun içi badem ezmesi ile doldurulmuş ve pişen kurabiyeler iyi kalite bitter çikolataya batırılmış.Bugüne kadar böyle bir kurabiye tarifi ile karşılaşmamıştım.Ama sizler böyle bir tarif biliyorsanız lütfen benimle paylaşın.

25 Temmuz 2007 Çarşamba

Tencere keki


Eskiden ocakta kek pişirmek için yapılmış kek tencereleri vardı bilir misiniz?Bugün aklıma o tencerede pişen ve çocukken çok sevdiğim annemin kek tarifi geldi.Sade kekin üzerinde kakaolu dalgalar olurdu ve iki renkliydi.Hemen tarifini anneme sordum.O da biraz hafızasını zorlayıp bir tarif söyledi.Ama çikolatalı kısmının nasıl olduğunu sormak aklıma gelmedi ve kendimce o dalgaları yapmaya çalıştım.Sonra resimdeki gibi bir kek ile karşılaştım.Tabii hemen anneme danıştım.Yaptığım kakolu dalgalar tamamen yanlış yöntemmiş.Kakaoyu su veya yağda eritip kekin üzerine incecik dalgalar şeklinde gezdirmek ve bıçak ucu ile hafifçe dağıtmak gerekiyormuş.Bir sonraki sefer hemen düzelteceğim.Ama bu şekliyle de güzel olduğunu söylemeliyim.
Kek tenecerem olmadığı için elbette ki keki fırında pişirdim.Acaba hala satıyorlar mıdır o tencereden?

Malzemeler;

2 su bardağı un
1,5 su bardağı şeker
2 yumurta
100 gr tereyağ
50 gr sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilya
1 su bardağı yoğurt
1 paket bitter çikolata-80 gr.lık paket-

-Yumurta ve şekeri iyice çırpın.
-Şeker eridikten sonra tereyağ,sıvıyağı ekleyip yeniden karıştırın.
-Yoğurdu ekelyip yine çırpın.
-Bir kabın içine kuru malzemeleri eleyin.
-Sıvı karışımı kuru malzemelere boşaltın ve spatula ile karıştırın.
-Bir kabın içinde çikolatayı eritin.
-Yağladığınız kek kalıbına hamurun 3/4 ünü boşaltın.
-Erimiş çikolatayı kalan kek hamuruna ekleyin ve karıştırın.
-Kek kalıbınızın üzerine ortasında bir şerit oluşturacak şekilde ekleyin.
-Önceden ısıttığınız 180 C lik fırında 30 dk kadar pişirin.

Ek notlar;
-Çikolatalı hamur ağır kıvamlı olduğu için pişerken yüzeyde kalamadı ve dibe çöktü ve iki renkli kek oldu.Ama güzel ve çok yoğun bir çikolata tadı vardı.
-1 su bardağı un,1 su bardağı kek un kullandım.Bu nedenle kekim normal unla yapılanlara göre daha yumuşak oldu.Eğer sıkı değil de yumuşak dokulu bir kek istiyorsanız proteini daha az olan kek un kullanmanız daha uygun oluyor.

21 Temmuz 2007 Cumartesi

Basit ama çok güzel bir sandviç tarifi


Abur cubur yemek bazen çok zevkli olabiliyor özellikle yemek yememeniz gerektiğini bildiğiniz ama bir türlü kendinizi engelleyemediğiniz zamanlarda.Bu da gecenin geç saatinde midemle yaptığım uzun tartışmalar sonrası buzdolabının önünde bir kaç dakikada hazırladığım bir sandviç.Lezzetliydi evet ama sonrasında azıcık pişman oldum.

1 adet sandviç ekmeği
5 adet küçük ince biber
3 adet kiraz domates
5 adet zeytin
5 adet küpler halinde doğranmış beyaz peynir
1/3 limon
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
tuz

-Biber ve domatatesleri yıkayıp temizleyip ikiye kesin.
-Önce biberleri sonra domates ve zeytinleri ekmeğin içine yerleştirin.
-Peynirleri de yerleştirin.
-Zeytinyağ,limon suyu ve tuz ile tatlandırın.

Sosis ve patates


Patates kızartması lezzetlidir ama fazla kalorili olması nedeniyle çoğumuzun çekinerek yediği bir yiyecektir.Bu yöntemle hazırlanan patates hem hafif bir kızartma tadı taşıyor hem de çok az yağ içeriyor.
Sosisleri ise en sevdiğim sosis pişirme yöntemiyle hazırladım.

4 adet büyük boy sosis
4 çay kaşığı salça
4 çorba kaşığı sıvıyağ
5 adet sarmısak
tuz
1 çay kaşığı karabiber tanesi
1 çay kaşığı kimyon tanesi

-Sosislerin üzerinde istediğiniz deseni oluşturacak şekilde bıçakla küçük kesikler yapın.
-Sarmısakları soyun ve küçük parçalar şeklinde doğrayın.
-Karabiber ve kimyon tanelerini havanda iri parçalar halinde parçalayın.
-Tencerenizi ısıtın ,sıvıyağı ekleyin.
-Salça ve sarmısakları hafifçe kavurun.
-Sosisleri ,karabiber ve kimyonu ekleyin.
-Sosislerin yarısına kadar hizaya gelecek şekilde sıcak suyu ve tuzunu ekleyin.
-Kapağı kapalı olarak 20 dk kadar pişirin.

Patates kızartması ;

4 adet patates
4 çorba kaşığı sıvıyağ
tuz

-Patatesleri 20 dk kadar sıcak suda haşlayarak pişirin.
-Patatesleri süzün ve kabuklarını soyup iri parçalar halinde dilimleyin.
-Tencerenizin içine sıvıyağı ve patatesleri koyup güzelce karıştırın.Patatesler sıvıyağa çok hafifçe bulanmış olacak.
-Tencerenizde kapağı kapalı olarak kısık ateşte 10 dk kadar pişirin.
-Bu tarifte sıvıyağ yerine eritlimiş tereyağ da kullanılabilir.

Mangolu kek



Meyve tadını yoğun bir şekilde hissettiren,sıkı ve dolgun bir yapısı olan bu keki buzdolabında saklarsanız tadı ertesi güne daha iyi oturmuş olacaktır.Üzerine pudra şekeri ve limon suyundan oluşan sosu kullandım.

Malzemeler;

3 yumurta
2 1/2 cup un
1 cup şeker
1/2 cup kahverengi şeker
2 yemek kaşığı krema
1 limonun kabuğunun rendesi
1 adet olgun mango
140 gr tereyağ
1/3 cup kuru üzüm
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı yemek sodası
2 tatlı kaşığı vanilya

-Fırını 180 C ye ısıtın.
-Mangoyu soyup dilimleyin ve doğrayıcıda püre yapın.
-Kuru üzüm ve rendelenmiş limon kabuğunu mangoya ekleyip kenarda bekletin.
-Un,kabartma tozu,vanilya,yemek sodasını bir kabın için eleyin.
-Bir başka kabın içinde önce tereyağı çırpın.
-Sonra yumurta ve her iki şekeri de ekleyip şeker eriyinceye kadar çırpın.
-Kremayı ekleyip çırpın.
-Mangolu karışımı ekleyin bir kez daha çırpın.
-Sıvı karışımı kuru karışımın üzerine boşaltın ve bir spatula ile aşırıya kaçmamak kaydıyla iyice karıştırın.Bu aşamada karıştırmak için mikser kullanmayın.
-Yağlanmış kek kalıbınıza kek hamurunu boşaltın.
-İlk 10 dk 180 C de sonrasında ise 55 dk 150 C de pişirin.Toplamda yaklaşık 65 dk pişmiş olacak.Bir kürdan ile kekinizi mutlaka kontrol edin.Meyve püresi içerdiği için düşük ısıda ve uzun sürede pişiyor.

Pudra şekerli sos;
1 cup pudra şekeri
1/2 limonun suyu

-Pudra şekeri ve limon suyunu bir kaşıkla pudra şekeri sıvı bir kıvama gelinceye kadar karıştırın.
-Fırından çıkan sıcak kekinizin üzerine bir kaşık ile yavaş yavaş gezdirerek boşaltın.

16 Temmuz 2007 Pazartesi

Limonlu muhallebi


Daha önce yaptığım limonlu muhallebinin farklı bir versiyonunu hazırladım bu etkinlik için.
Daha önceki jöleli limonlu muhallebiydi.Bu sefer jöle yerine limonlu sos kullandım.

Muhallebi için;
500 ml süt
150 gr kadar krema
1 su bardağı şeker
1 adet yumurta
vanilya
3 çorba kaşığı nişasta
1 limonun kabuğunun rendesi

Muhallebi;
-Süt ,şeker ve nişastayı karıştırın ve tencerenize aktarın.
-Yavaş yavaş sürekli karıştırarak pişirin.Kaşık değil çırpıcı kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
-Başka bir kabın içinde kremayı,yumurtayı,rendelediğiniz limon kabuğunu ve vanilyayı çırpın.
-Sütlü karışım kaynamaya ve hafifçe koyulaşmaya başlayınca kremalı kısmı ekleyin.
-Yumurta pişip ,koyulaşma gerekli kıvama gelince muhallebiniz hazır olmuştur.
-Servis tabaklarınıza muhallebiyi paylaştırın.

Limonlu sos;

1 adet limonun suyu
1 limonun kabuğunun rendesi
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı şeker
1 çorba kaşığı nişasta

-Tüm malzemeyi çırpıcı ile sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
-Muhallebinin üzerinde ince bir tabaka oluşturacak şekilde kaşıkla yavaşça dökün.

14 Temmuz 2007 Cumartesi

Cicipapa


Diğer adı cicimama olan bu tarif anneannemin.Çocukluğumda annemin sabahları kahvaltıda bize yaptığı ve benim çok severek yediğim bir tür yumurtalı ekmek.Sanıyorum birçoğumuzun mutlaka aynısını ya da çok benzerini bildiği bir tarif.
Bunun birçok versiyonu var sadece yumurta ile yapılanı olduğu gibi genelde süt-yumurta karışımı veya yumurta-su karışımı da kullanılabiliyor.Ben genelde kıtır kıtır olmasını sevdiğim için sadece yumurta veya yumurta-çok az krema kullanmayı tercih ediyorum.
Yanında peynir,domates,salatalık vb... ile servis edebilirsiniz.Eğer tercih ederseniz yumurtalı karışıma tuz eklemeden yaparsanız reçel ile de güzel bir ikili oluyor.

Malzemeler;

-2 dilim ekmek -sıkı,sert bir dokusu olan ekmek türünü tercih edin ve tercihen hafifçe bayatlamış olmalı-
-1 adet yumurta
-1 tatlı kaşığı krema veya 1 tatlı kaşığı su veya 2 çorba kaşığı süt
-1/4 çay kaşığı tuz

-Yumurta ile süt/krema veya suyu iyice çırpın.
-Ekmek dilimlerinin her iki tarafını da bu karışıma batırın ve 1 dk kadar karışımın içinde bekletin.
-Bir tavada sıvıyağı veya tereyağı ısıtın.
-Ekmekleri hafifçe kahverengileşinceye kadar iki yüzünü de iyice pişirin.
-Servis yapılacak tabağa alıp sıcakken servis yapın.

7 Temmuz 2007 Cumartesi

Muzlu kek




Çok lezzetli ve her zevke hitap edebilecek nitelikte bir kek oldu.İsterseniz içine fındık,ceviz veya küçük parçalara bölünmüş çikolata da ekleyebilirsiniz.Tarif,Martha Day'in Baking kitabından.Ancak kitaptaki birkaç tariften yaptığım bir tür uyarlama oldu.
Üzerindeki karamel sos, tarifte yoktu.Kek kendi başına zaten yeterince lezzetli.Biraz nemli ve yapışkan bir kek istediğim için sosla kaplamayı tercih ettim.Sos konusunda tercih size kalmış.

Malzemeler;
2 adet olgun muz
1 adet limon kabuğunun rendesi
2 yemek kaşığı krema
1 yemek kaşığı bal
2 cup un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilya
1 çay kaşığı yemek sodası
2 adet yumurta
1 cup şeker
1/2 cup kahverengi şeker
1/2 cup sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağ

Cup ölçeğiniz yoksa 1 su bardağı=1 cup gibi ölçerek yapabilirsiniz.

-Yumurta ve şeker ve kahverengi şekeri eriyinceye kadar mikserle çırpın.
-Sıvıyağ ve tereyağı ekleyip iyice çırpın.
-Krema ve balı ekleyip yeniden çırpın.
-Muzları soyup limon kabuğu rendesi ile birlikte bir çatal veya püre yapıcı ile ezin.
-Sıvı karışıma ekleyip iyice karıştırın.
-Un,kabartma tozu,vanilya ve sodayı bir kabın içine eleyin.
-Sıvı karışımı kuru malzemelere ekleyin bir spatula ile karıştırın.Bu aşamada karıştırmak için mikseri kullanmayın ve olabildiğince az karıştırın.Piştiğinde gözenekli bir yapısı olmasını istiyoruz çünkü.
-Yağlanmış ve kağıt serilmiş dikdörtgen bir kek kalıbına boşaltın.Karışım benim kalıbıma biraz fazla geldi onun için ayrıca mini muffin kalıbımı da kullandım.
-Önceden ısıtılmış 180 C lik fırında 15 dakika sonra ısıyı 150 C ye düşürüp 40 dk daha pişirin.Toplamda 55 dk pişmiş olacak.



Karamel sos;
1 çay bardağı kahverengi şeker
1 çay bardağı krema

-Şekeri metal bir kapta kısık ateşte karamelleşinceye kadar eritin.
-Kremayı ılık durumda bir kenarda bekletin.
-Eriyen şekerin üzerine kremayı ekleyin ve çırpıcı ile iyice karıştırın.
-2 dk kadar birlikte pişirin.
-Başka bir kabın içine aktarın ve soğutun.Buzdolabına koymayın çünkü kekin üzerinde kullanmamız için akışkan kıvamda kalmalı.
-Sıcak kekin üzerine sosu bir kaşıkla yavaş yavaş gezdirerek boşaltın.

Sosla kapladığınız keki buzdolabında saklamalısınız çünkü krema oda sıcaklığında bozulacaktır.
Karamel sos hem lezzetli hem de bir çok yerde kullanabileceğiniz bir sos.Tatlılarınızda ,dondurmanın üzerinde,sütlü içeceklerinizde vb... kullanabilirsiniz.

1 Temmuz 2007 Pazar

Kimyon tohumu


Merka edenler için ton balıklı salata tarifinde bahsettiğim kimyon tohumlarının fotoğrafını ekliyorum.Bu tohumları bütün veya daha da iyisi havanda dövüp ezdikten sonra kullanabilirsiniz.