24 Ocak 2008 Perşembe

Rokforlu köfte

Rokfor peynirini köfteyle birlikte kullanmak gibi deneysel bir çalışma yaptım.Rokfor sevenler için ideal bir tarif oldu.Kremalı sosu, mayonezli patates salatası veya patates püresi ile güzel bir ikili olmasını sağlıyor.




Malzemeler;

300 gr kıyma
1 adet soğan
3 yemek kaşığı galeta unu
1 tatlı kaşığı kimyon tanesi
1 tatlı kaşığı acı pulbiber
2 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı rokfor peyniri
1 çay kaşığı kabartma tozu
tuz

Köftelerin üzerini kaplamak için;
2 yemek kaşığı un

Kızartmak için;
Sıvıyağ

-Soğanı rendeleyin.Kimyon tohumlarını irice dövün.
-Tüm mazlemeleri derin bir kabın içinde birlikte karıştırıp yoğurun.En az 5 dk kadar yoğurup lezzetlerin birbirine nüfuz etmesini sağlamakta fayda var.
-Karışımı 6 eşit parçaya bölüp büyük yuvarlak köfteler yapın.
-Ön ve arka yüzünü una batırıp bir kenara alın.Köfteleri kızartmaya başlamadan önce aşağıdaki rokforlu sosu yapın ve fırını 190 C ye ısıtın.
-Tavayı ısıtın.Sıvıyağı ekleyip hafifçe duman çıkmaya başlayıncaya kadar yağı ısıtın.
-Köfteleri kızartın.5 dk bir yüzü 5 dk diğer yüzü kızartılacak.
-Kızarmış köfteleri bir fırın kabına dizin.
-Sıcak sosu bir kaşıkla köftelerin üzerine paylaştırın.
-Fırında 15 dk pişirin .Köfteleri üzerine birer kaşık sos ekleyerek sıcak olarak servis yapın.



Rokforlu sos;

1 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı krema
1/2 çay bardağı sıcak su
3 yemek kaşığı rokfor peyniri
1 yemek kaşığı limon suyu

-Bir sos tenceresinde krema,su ve sütü karıştırıp ısıtın.
-Kaynamaya başlayınca altını kısın ,peyniri ve limon suyunu ekleyin.
-Köfteler kızarırken kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirmeye devam edin.

Cesur fırıncılar Şubat tarifi

Önümüzdeki ayın tarifini seçmekte zorlandım ve çok seçenekli bir anket yayınladım.İçeriği basit, kolay bulunan malzemelerden oluşan ve bir şekilde herkesin bildiği tarifleri seçtiğim için tarifi şimdiden yazmıyorum.Anket için kısa süre belirledim.Çünkü son aktivitemiz tatiller nedeniyle gecikmişti bu ay arayı kapatmak için biraz öne aldım.Kazanan tarifi ayrıntılarıyla birlikte hemen ekleyeceğim.

21 Ocak 2008 Pazartesi

Aşure


Bu yılki aşurem her zamankinden daha koyu kıvamlı oldu.Ben bu şekilde olmasını sevdiğim için memnun oldum.Fotoğrafı gece çektiğim için güzel çıkmadı sanki turuncumsu bir rengi varmış gibi göründü.Her zamanki gibi kişisel geleneğimi devam ettirdim ve içinde 19 farklı malzemeyle pişirdim.

Malzemeler;

500 gr buğday
100 gr nohut
50 gr barbunya
50 gr pirinç
1 küçük dilim taze zencefil
100 gr kayısı
100 gr güneşte kurutulmuş kayısı
100 gr fındık
100 gr ceviz
100 gr incir
1 adet orta boy elma
1/2 adet ananas
1 adet portakalın kabuğu
1 yemek kaşığı karanfil
100 gr hurma
50 gr kuru üzüm
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı bal
3 yemek kaşığı pekmez

900 gr şeker

-Buğday,barbunya ve nohutu ayrı ayrı kaplarda sıcak su ekleyerek en az 3 saat bekletin.
-Düdüklü tencrede barbunyayı haşlayın,süzün ve bir kenara alın.
-Aynı tencerede nohutları haşlayın,süzün ve bir kenara alın.
-Aynı tencereye buğdayları ekleyin ve 3 lt su ile brilikte pişirin.
-Yaklaşık 1,5 saat sonra buğdaylar yumuşayınca pirinç,nohut ve barbunyayı ekleyin.
-15 dk sonra küpler halinde doğranmış elma,ananas ve portakal kabuklarını, çok ince doğradığınız taze zencefili ve sütü ekleyin.
-10 dk sonra kurutulmuş meyvelerin hepsini iri küpler halinde doğrayıp ekleyin.
-10 dk sonra ceviz,fındık,bal ve pekmezi ekleyin.
-10 dk sonra şekeri ekleyip karıştırın.Şekerini kontrol edin eğer sizin için tadı azsa biraz daha şeker ekleyebilirsiniz.Eğer şekeri sizin için çok geldiyse 1 su bardağı daha süt ekleyin.
-5 dk sonra altını kapatın ve servis kabına boşaltın.Kıvamı koyu olduğu için buzdolabına kaldırdıktan sonra puding gibi olacaktır.
-Önemli not;Tüm malzemeler iyice piştikten sonra en son şekeri ekleyin.Şeker ekledikten sonra biraz sertleşecekleri için buğday,nohut,barbunya ve pirinç çok yumuşak ve çok iyi pişmiş olmasına dikkat edin.

20 Ocak 2008 Pazar

Cesur fırıncılar -3 Cevizli kömeç


Bu ayki tarifimiz cevizli kömeç'ti.Sevgili pelin'in önerisiyle yılbaşından sonra biraz ara verip geciktirmiş olduk bu ayın tarifini.

Cevizli kömeç yumuşak ve lezzetli bir tür ekmek oldu.Başka malzemeler (haşhaş,üzüm,fındık,zeyitn vb...) ile de çok güzel uyum sağlayacağını düşünüyorum.Tek bir tarifle bu kadar şey öğrenmeyi sağlayan kömeç, cesur fırıncı etkinliği için mükemmel bir seçim oldu,teşekkürler pelin.

Tarifin uygulanması konusu biraz bilmece gibiydi.Çünkü tarif o kadar yüzeysel anlatılmıştı ki yapılışını daha önce görmemiş ya da ayrıntılı olarak okumamış biri için anlatılıdığı şekilde yapmak neredeyse imkansızdı.

İnternette yaptığım araştırma sonucunda ulaştığım tarifler ise pelin'in tarifiyle aynıydı :) Ancak tek bir istisna vardı Sevgili Filiz hanım 'ın (Mutfaksitan) cevizli kömeç fotoğrafları.Fotoğrafları sayesinde kömeçin nasıl yapıldığını anladım ve filiz hanım'a sorup doğru anladığımın teyidini de aldım :)

Tarifimizin yapılışına ait benim ayrıntılarım şöyle gerçekleşti;

-Hamurumuzu 6 eşit parçaya ayırıyoruz.
-İlk 5 bezeyi ince açıp yağlayıp ceviz serpiştirip üst üste yerleştiriyoruz.
-6.bezeyi ise açıp sadece yağlıyoruz ve en üste yerleştiriyoruz.6.bezeyi biraz büyükçe açmakta fayda var çünkü sarma işlemini kolaylaştırıyor.
-Sonra yufkaların tam ortasında bıçakla kesiyoruz ve elimizle yuvarlak bir şekilde genişlettikten sonra en alttaki yufkadan tutarak üste doğru ters olarak sarıyoruz.
-Büyük bir simit haline geldikten sonra ortasından kesip kıvırarak rulo şeklinde yuvarlak fırın kabına yerleştiriyoruz.
-Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiştirip pişiriyoruz.

Kömeç aşamalarına ait fotoğraflarım;





Diğer cesur fırıncıların cevizli kömeçleri ise burada;
mutfaksitan
pelinin mutfagi

15 Ocak 2008 Salı

Haşhaşlı çörek

Haşhaşlı çörek daha önce cesur fırıncılar için düşündüğümüz bir tarifti.Ayrıntılı olarak yapılışını şurada yazmıştım bugün sadece fotoğrafları ekliyorum.Bu çörekleri ilk kez denedim ve hazırlamak tam 2,5 saatimi aldı!Ama merak etmeyin sonuçta mükemmel,hamuru ağızda dağılan bir çörek oldu.En çok vaktimi haşhaşları ezmek için harcadım.Size hemen söyleyeyim robot ya da havanla boşuna uğraşmayın çünkü ezilmiyor.Çekiç kullanmak en kestirme yol :)

Bir adet büyük ruloyu yuvarlak fırın kabında pişirdim.




Kalan hamuru da rulo yaptıktan sonra küçük dilimlere kesip minik çörekler yaptım.

Ek not;Bu çörek için böyle küçük rulolar yapmak daha uygun bir seçimmiş.Çünkü çörek sert bir hamura sahip olduğu için büyük ruloyu keserek servis yapmak ve tüketmek zor oluyor.

11 Ocak 2008 Cuma

Muzlu pankek



Hem pratik hem de çok değişik bir krep tarifi.Eğer kahvaltı yapmak sizin için bir alışkanlıksa sabah menünüzü bu kreplerle yenileyebilirsiniz.Akşamdan kuru karışımı ve sıvı karışımları ayrı ayrı kaplarda karıştırıp buzdolabında saklarsanız sabah krep hamurunuzu hazırlayıp pişirmek sadece 15 dakikanızı alacaktır.
Yine orjinal tarifi kendime göre değiştirdim.Buraya kendi tarifimi yazıyorum.



Malzemeler;

2 cup un
2 cup süt
1 yemek kaşığı sirke
3 adet yumurta
4 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı soda
1 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/3 çay kaşığı tuz
100 gr eritilmiş tereyağ
3 adet muz

-Süt ve sirkeyi bir kabın içide karıştırın ve 15 dk kadar bekletin.
-Un,tuz,şeker,kabartma tozu ve sodayı bir karıştırma kabının içine eleyin ve karıştırın.
-Süt sirke karışımına yumurtaları ekleyip bir çırpıcı ile iyice karıştırın.
-Sıvı malzemeleri kuru karışımın üzerine ekleyin ve çırpıcı ile iyice karıştırın.
-Eritilmiş terayağı da ekleyin.Tamamen sıvı ve pürüsüz bir hamur olmadıysa hamuru süzdükten sonra kullanabilirsiniz.
-Tercihen yapışmaz yüzeyli bir tavayı çok az sıvıyağ ekleyip ısıtın üzerine büyük bir kaşık yardımıyla hamuru boşaltın.Tek bir seferde tek bir kaşık hamur koyun ve kendiliğinden yayılmasını bekleyin.
-Hamurun üzerine ince dilimlenmiş muzlardan birkaç dilim yerleştirin.
-Krebin üst yüzeyinde minik çukurlar oluşmaya başladığında alt yüzeyi pişmiş demektir.
-Dikkatlice krebi çevirin ve bu kez muzlu yüzeyi pişirin.
-Krepleri servis tabağına alın ve üzerine biraz bal ekleyip servis yapın.

7 Ocak 2008 Pazartesi

Ev yapımı pizza



Bugün ilk pizza denememi yaptım.Hamuru için ultimate pizzadaki tarifi kullandım.Üzerindeki malzemeler sadece mantar,sosis ve karamelize soğan.Hazırlaması biraz uzun sürdü belki ama sonuç memnun ediciydi.

Malzemeler;

Hamuru için;
750 gr un
25 gr tuz
25 gr taze maya
2 su bardağı su
1 çay bardağı ılık su
1 yemek kaşığı zeytinyağ

Üzeri için;
Sosis
Mantar
Karamelize soğan

zeytinyağ
ince dilimlenmiş kaşar peyniri

-Derin bir kabın içine ılık suyu ve mayayı ekleyip karıştırın.
-Kabın içine unu,tuzu,yağı ekleyin ve mayalı karışımla karıştırın.
-2 bardak suyu aşamalı olarak ekleyerek hamurunuzu oluşturun.Gerekiyorsa biraz daha su ekelyebilirsiniz.
-Hamuru 10 dk kadar elinizle sürekli yoğurun.
-Sonra üzerini streç filmle kapatın ama kenarlarını yapıştırmayın kenarlarından hava almalı.Ve ılık bir yerde en az 30 dk dinlendirin.

Hamur için beklerken diğer malzemeleri hazırlayın.

-Karamelize soğanı daha önce verdiğim tarife uygun şekilde hazırlayın.
-Mantarları ince dilimleyin biraz tuz ve zeytinyağ ekleyip karıştırın bir kenarda bekletin.
-Sosisleri dilimleyin.



Pizzayı hazırlamak için;
-Fırını 250 C ye ısıtın.
-Tepsinizi çok az zeytinyağ ile yağlayın.
-Çok az unlanmış bir zeminde hamuru elinizle açın.Sonra hamurun üst yüzeyine biraz zeytinyağ sürün ve elinizle hamuru inceltin.
-Hamuru tepisye aktarın ve elinizle mümkün olduğunca yayın.
-Üzerine karamelize soğanları bir kaşık yardımıyla sürün.
-Mantarları ve sosisleri soğanların üzerine dizin.Üstüne biraz zeytinyağ gezdirin.
-Önceden ısıtılmış fırında 15 dk pişirin.Eğer kaşar peynir kullanacaksanız onu son bir dakikada ekleyin.
-Fırından çıkarıp hemen servis yapın.Bu hamur soğuduğunda çok sertleşiyor mutlaka hemen yemelisiniz.



Bu arada bir deneme yaptım ve hamurdan küçük bir parça ayırdım,içine tereyağ ekleyip yoğurdum.Üzerine malzemeleri yerleştirip 220 C fırında 15 dk pişirdim.Bu versiyondaki pizzanın hamuru çok yumuşak oldu ve soğuduktan sonra sertleşmedi.

3 Ocak 2008 Perşembe

Muzlu ananaslı kek ve peynirli fritata

Güneşin erkenden battığı kış aylarında güzel bir fotoğrafla blog güncellemek neredeyse imkansız.Üç seçenek var.Blogu ihmal etmek,kötü ve yapay ışıkta çekilmiş fotoğraflar eklemek ya da tarifleri fotoğrafsız yayınlamak.Blogu ihmal etmek istemiyorum çünkü deneyip memnun kaldığım tarifleri buraya yazdığımda tarifi ve ipuçlarını kaybetmiyorum.Bu nedenle bazı tariflerim fotoğrafsız bazıları da kötü fotoğraflı olacak gibi.Ertesi güne kalan bir şey pişirmişsem gün ışığında yeniden çekip ekleyeceğim.
Bugünkü tariflerimin ikisi de Martha Stewart'tan.İlki peynirli fritata yani kısmen ocakta kısmen fırında pişirilen bir tür omlet.Fritata soğuk da yenilebildiği için çok pratik bir tarif.
İkincisi ise favori kek çeşidim olan muzlu kekin başka bir versiyonu ananas,hindistan cevizi ve fındıkla zenginleştirilmiş Hummingbird keki.Martha Stewart'ın tarifleri titizlikle yazılıyor olmalı ki denediklerimin hepsi de güzel sonuçlar verdi.Kekin miktarını 1/3 azaltarak aynen uyguladım ama üzerine krempeynirli krema yerine muzla birlikte çok sevdiğim için karamelli sosu kullandım.Fritatayı tarifteki adımlara uygun olarak ancak farklı bir içerikle hazırladım.




Orjinal tarife göre 1/3 oranında azaltılmıştır.

Muzlu Kek

1 cup un
1 adet büyük boy olgunlaşmış muz
1/3 cup konserve veya şekerli suda pişirilmiş ananas
1/3 cup hindistancevizi
1/3 cup irice dövülmüş fındık
1/3 cup sıvıyağ
2/3 cup şeker
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı soda
1 çay kaşığı kabartma tozu

-Hindistan cevizi,fındığı bir kapta karıştırın.Ananas ve muzu ezip karışıma ekleyin.
-Yumurta,şeker ve sıvıyağı iyice çırpın.
-Meyveli karışımı ekleyip karıştırın.
-Un,soda,kabartma tozu ve tarçını eleyin ve sıvı karışıma ekleyip karıştırın.
-Yağlanmış fırın kabına boşaltın.
-Önceden ısıtılmış 190 C lik fırında 30 dk ,sonrasında ısıyı 150 C ye düşürüp bir 30 dk daha pişirin.Toplamda 60 dk pişirmiş olacaksınız.
-Bir kürdan yardımıyla kontrol edin gerekiyrosa bir 10 dk daha pişirin.
-Keki bir tabağa ters olarak çıkarın ve sonra düz tarafını çevirin.
-Sıcak kekin üzerine ılık karamel sosunu bir fırça yardımıyla sürün ve soğumaya bırakın.
-Soğuyunca kapalı bir kabın içinde buzdolabına kaldırın ve en az 2 saat beklettikten sonra servis yapın.

Karamel sos ;
-100 gr kahverengi şeker
-100 gr krema

-Şekeri çok az su ekleyerek bir sos tenceresinde kısık ateşte şeker karamelleşinceye kadar ısıtın.
-Üzerine kremayı ekleyin ve bir çırpıcı ile sos kıvamına gelinceye kadar pişirin.

Daha önce pişirdiğim muzlu kek tarifleri.

Fritatayı kendi versiyonuma uygun olarak ve fotoğrafsız yazıyorum tarifin aşama aşama fotoğraflarını orjinalini burada bulabilirsiniz.

Malzemeler;

2 adet küçük boy patates
1 adet orta boy kırmızı soğan
1 adet kırmızı acı biber
1 ince dilim beyaz ekmek
5 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı rokfor peyniri
2 yemek kaşığı rendelenmiş isli peynir
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
2 yemek kaşığı tereyağ
3 adet yumurta
tuz

-Fırını 190 C ye ısıtmaya başlayın.
-Patatesleri soyup ince yuvarlak dilimler, soğanı yarım daireler şeklinde doğrayın.
-Bir tavada sıvıyağı ısıtın ve patatesleri hafifçe kahverengileşinceye kadar kızartın.Patatesleri bir kaseye alın.
-Sonra aynı tavada soğanları ve ince doğradığınız biberi 5 dk kadar pişirin.Hepsini tavadan çıkarıp patateslerin yanına alın.
-Aynı tavada kalmış sıvıyağ varsa dökün ve bir yemek kaşığı tereyağda küçük küplere doğradığınız ekmeği kızartın.Kızardıktan sonra tavadan alıp patateslere karıştırın.
-Bir başka kapta yumurtaları biraz tuz ekleyip iyice karıştırın.
-Yumurtaları patateslerin olduğu kaba aktarıp karıştırın.
-Fırına girebilecek türde bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı eritin.Tavanız yapışmaz bir tava değilse eriyen yağdan birazını tavanın kenarlarına da sürün.
-Yumurtalı karışımı tavaya boşaltın sonra üzerine peynirleri serpiştirin.
-Orta ateşte yaklaşık 1 dk sonra kenarlarından hafifçe pişmeye başladığında ocaktan alın ve fırına aktarın.
-Fırında 10 dk kadar pişirin.
-Tavayı fırından alın ve uygun büyüklükte düz bir servis tabağına ters çevirerek çıkarın.Dilimleyerek servis yapın.