26 Kasım 2008 Çarşamba

poğaça









Ekmek bir tutkudur kitabından bir poğaça tarifi birkaç küçük değişiklik var sadece.Kabartma tozu ile yapılan bir poğaça daha önce denememiştim bu ilk oldu.Mayalı olanlar daha yumuşak oluyor ama bunun lezzeti de kendine özel ve mayalanması için beklemek gerekmiyor.

Poğaça;

560gr un
8 gr tuz
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
2 yumurta
250 gr yoğurt
150 gr tereyağ
100 gr zeytinyağ

içi için;

3 yemek kaşığı maydanoz
100 g beyaz peynir

3 yemek kaşığı dereotu
100 gr kaşar peyniri

Üzeri için;
1 yumurta sarısı
susam,haşhaş vb...

-Un,kabartma tozu,tuz ve tereyağı elinizle kumlu bir kıvama gelecek şekilde karıştırın.
-Yumurta,yoğurt,zeytinyağı iyice çırpın ve unlu karışımla karıştırarak yumuşak bir hamur yoğurun.
-Hamuru 10 dk dinlendirin.
-Bu arada poğaçanın içini hazırlayın.İnce doğranmış maydanoz ile beyaz peyniri karıştırın.İnce doranmış dereotu ile rendelenmiş kaşar peynirini karıştırıp 2 farklı iç yapın.
-Fırını 185 C ye ısıtın.
-Hamuru hafifçe unlanmış yüzeyde yarım cm kalınlığında açın.
-Yuvarlak bir kalıpla kesin ve ortasına içi yerleştirip kenarlarından sıkıca kapatın.
-Tepsiye 3 cm ara ile yerleştirin.Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiştirin.
-Önceden ısıtılmış fırında 20 dk kadar pişirin.



19 Kasım 2008 Çarşamba

Dolma



Bu benim kendi usulümce geliştirdiğim dolma içi tarifi.Herkesin kendine göre bir tane mutlaka vardır.Bu içi her türlü etli dolma (biber,kabak vb...) için kullanıyorum.

Malzemeler;
1/3 cup pirinç
1 cup kuzu etinden kıyma
1 adet soğan
1/2 cup maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber tanesi
1 çay kaşığı kimyon tanesi
1 çay kaşığı hardal tohumu
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı salça
tuz
1/2 litre domates suyu veya sebze suyu
1/2 litre su
1/4 cup sıvıyağ
2 adet sarmısak
1 adet limonun suyu

-Soğan,maydanoz,tuz,tereyağ,salça ve irice dövülmüş baharatları mutfak robotunda çekin.
-Karışıma pirinç ve kıymaları ekleyin.Bir kaşıkla veya elinizle yoğurarak iyice karıştırın.
-Dolmalarınızı hazırlayın.
-2 yemek kaşığı sıvıyağ eklediğiniz -tercihen dökme demir bir tencereye- dolmaları yerleştirin.
-Domates suyu ve suyu üzerine ekleyin.
-Sarmısakları küçük doğrayın ve üzerine serpiştirin.
-Limon suyunu ekleyin.
-Tencerenin kapağını kapatın ve 1 saat kadar pişirin.

Ek not;Eğer dolmaların dağılmasından endişe ediyorsanız ya da tencerenizde çok geniş bir alan boş kaldıysa kendimce bulduğum bir yöntemi de deneyebilirsiniz.Dolmaları tencerenin içine yerleştirdiğiniz bir buharlı pişirme sepetine dizip öyle pişirin. Bu şekilde pişerken hareket etmezler ve dağılmazlar.




Turkish traditional recipe -Stuffed Collard greens -DOLMA

This is a general stuffing for vegetables.You could use it with stuffing any vegetable like bell peppers,zucchini etc...

1/3 cup rice
1 cup minced lamb meat
1 onion
1/2 cup parsley
1 teaspoon black peppercorn
1/2 teaspoon cumin seed
1/2 teaspoon mustard seed
1 tablespoon butter
1 tablespoon tomato paste
salt
1 lemon's juice
1/2 lt tomato juice or vegetable juice
1/2 lt water
2 garlic
1/4 cup vegetable oil

-Mix the spices and ground them.
-Process the onion,tomato paste,butter,parsley,salt and spices in a food processor.
-Add the rice and minced meat and mix it with a spoon or knead with your hand.
-Stuff your vegetables with this stuffing.
-Place them in a dutch oven and add tomato juice,water and vegetable oil.
-And add lemon juice and minced garlic.
-Cover and cook for about 1 hour.
-Serve hot and with the yogurt and a slice of lemon.

15 Kasım 2008 Cumartesi

Meyveli ekmek Bolzane





Ekmek Bir Tutkudur kitabından uyguladığım bu tarif gerçekten çok güzel.Üzerinde çok küçük birkaç değişiklik yaptım.Bu ekmeğin kitaptaki fotoğrafını çok beğenip, bu tarifi öğrenmek için kitabı almam gerektiğine karar vermiştim.

Hamur için malzemeler;

26 gr yaş maya
115 gr şeker
200 ml ılık su
2 yumurta
115 gr oda sıcaklığında tereyağ
500 gr un
5 gr tuz

-Yaş maya,su ve şekeri eritip 10 dk bekletin.
-Yumurtaları ve tereyağı ekleyip karıştırın.
-Un ve tuzu sıvı karışıma ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun.
-2 saat kadar yağlanmış ve streç filmle kapatılmış geniş bir kapta mayalandırın.

Dolgu malzemeleri ve üst malzemesi;

100 gr ceviz
100 gr kurutulmuş meyve karışımı (kayısı vb..)
100 gr kuru üzüm
2 yemek kaşığı kahverengi şeker

1 yumurta
1 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı doğranmış badem içi
1 yemek kaşığı şeker

-Kuru meyveleri ve ceviz içini irice doğrayın ,kuru üzümleri ekleyin ve karıştırın.
-Karışımı üçe bölün.
-Hamuru yuvarlak olarak unlanmış bir zeminde 1 cm kalınlığında açın.
-Karışımın üçte birini ve şekerin bir kısmını üzerine serpiştirin.
-Hamuru kenarlarından katlayıp birleştirin ve tekrar açın.
-Karışımdan yine serpiştirip tekrar katlayıp açın ve karışımın kalan kısmını da serpiştirin ve yeniden katlayın sonra yuvarlak bir top yapın.
-Hamuru 3 parçaya bölün ve yuvarlak top olarak pişirme kağıdı serilmiş bir tepside üzerini streç filmle kapatılmış olarak 5 saat mayalandırın.
-Fırını 200 C ye ısıtın.
-Yumurta ve suyu çırpıp hamurların üzerine bir fırça ile sürün.
-Bademleri ve şekeri serpiştirin.
-200 C fırında 30 dk pişirin.

Önemli not;
Üzerine yumurta sürünce pişerken çok çabuk kahverengileştiler.İlk 5 dk sonra ısıyı biraz düşürmenizi ya da yumurta sürmemenizi önerebilirim.Bu püf noktasını bilmediğim için içi pişinceye kadar dışı yanmış gibi çok koyu kahverengi oldu.







Bread with dried fruits

For the dough;

26 gr fresh yeast
115 gr sugar
200 ml water
2 eggs
115 gr butter
500 gr flour
5 gr salt

-Combine the yeast with water and sugar and leave for 10 minutes.
-Whisk the eggs and add to the butter then add to the yeast mixture.
-Mix the flour and salt together then add and knead it with yeast mixture about 10 minutes.
-Cover and leave to rise for 2 hours in a warm place.

For the stuffing

100 gr walnut
100 gr dried fruits (apricots,figs...etc)
100 gr dried sultanas
2 tablespoon brown sugar

-Chop the walnuts and dried fruits.
-Mix them with the sultanas.And divide the mixture to 3 equal parts.
-Knead the dough for 1 minute and roll it about 1 cm thick.
-Sprinkle first part of the dried fruits and add some brown sugar.Then fold it to the center from the edges.
-Roll it again and sprinkle the second part of dried fruits and some brown sugar and fold it again.
-Roll it for the last time and sprinkle the third part of dried fruits and fold it again then make a big ball.
-Divide the dough for 3 equal parts and leave to rise for 5 hours.
-Preheat the oven to 185 C.
-Sprinkle some brown sugar on dough and bake for 20-25 min.

12 Kasım 2008 Çarşamba

Hint usulü baharatlı süt




Starbucks'ın Tazo Tea latte'sinin baharatlı tadını çok severim.Bu tarifin ona benzer bir lezzeti var.Ben muskatlı ve servis sırasında üzerine biraz tarçın ekleyerek seviyorum.Ama orjinal tarifteki gibi kakule ile de güzel olur sanıyorum.Tarifi hemen paylaşmak istedim.


4 Kasım 2008 Salı

İspanyol kahvaltı çöreği



Yumuşak ,pofuduk tatlı çörekler yapmak için çok pratik ve kolay bir tarif.Tatlı ve mayalı olan bu çörek biraz bizim açmalarımıza benziyor ama azıcık daha tatlı.Eğer kurabiye kadar tatlı olmasını isterseniz şekerini biraz daha arttırabilirsiniz.
Tarif Martha day'in Baking kitabından.

Malzemeler;

225 gr un
50 gr şeker
15 gr taze maya
75 ml ılık süt
1 yumurta
30 ml sıvıyağ
çay kaşığının ucu ile tuz
50 gr eritilmiş tereyağ
Üstüne serpiştirmek için pudra şekeri

-Sütün içinde mayayı eritin.
-Unu bir kabın içine eleyin ortasını havuz gibi açın ve süt karışımını ekleyin.
-Başka bir kabın içinde yumurtayı sıvıyağ ile çırpın.
-Şeker ve tuzu unlu karışıma ekleyin.Sonra yumurtalı karışımı da ekleyip hamuru yoğurun.Yumuşak yapışkan bir hamur olmalı.
-Sıvıyağ ile yağladığınız bir kabın içine yerleştirin üzerini streç filmle kapatıp 1 saat mayalandırın.
-Hamuru küçük toplara ayırın.Her bir topu yaklaşık 20 cm lik ince bir ip gibi uzatın.
-Eritilmiş tereyağına batırın ve yağlanmış tepsiye sprial şeklinde kendi etrafında çevirerek yerleştirin.45 dk daha mayalandırın.
-Mayalanmış çöreklerin üzerine pudra şekeri serpiştirin ve önceden ısıtılmış 180 C fırında 10 dk pişirin.
-Fırından çıkan çöreklerin üzerine yeniden pudra şekeri serpiştirin ve sıcak olarak servis yapın.