29 Aralık 2007 Cumartesi

Sütlaç-Turkish style rice pudding



This is a kind of rice pudding in Turkish style.The name is sütlaç in Turkish.Sütlaç is very traditional dessert in family recipes.Children like to eat it and moms like to cook it.Because its very easy,simple,nutritive and delicious recipe. So i choose it for my first SHF.

Serves 5;

150 gr uncooked short and fat grain rice -like baldo or arborio-
350 ml cold water
650 ml milk
190 gr sugar
50 gr rice flour or corn starch
a few drops of vanilla essence or vanilla pod or vanillin sugar
1 teaspoon ground cinnamon -optional-

-Wash and drain rice and place in saucepan with cold water.Cover and simmer it about 15-20 minutes until very soft and totally cooked.And set aside until needed.
-Mix the milk,sugar,rice flour and vanilla and place them in another saucepan.And whisk and cook it at medium heat until start to thick.
-When it start to thick ,add your cooked rice and simmer and whisk it about 10 minutes.It should be more thicken.
-Share it to your serving plates and leave to cool.
-Sprinkle some ground cinnamon on top and serve it.





Klasik bir Türk sütlü tatlısı olan sütlaçın tarifini bu ayki puding konulu SHF adlı etkinlik için seçmiştim.Bazı aşamaları klasik tariften farklı belki ama birkaç denemeden sonra ben bu tarifi geliştirdim ve kendi usulümce sütlacı bu şekilde pişiriyorum.Her zaman memnun edici bir sonuç veriyor.

150 gr pirinç
350 ml soğuk su
650 ml süt
190 gr şeker
50 gr pirinç unu
vanilya

-Pirinçleri iyice yıkayıp süzün ve bir tencerenin içinde soğuk suyu ekleyerek kısık ateşte pişirin.Bir kenarda soğumaya bırakın.Çok iyi pişmiş, yumuşamış ve suyunu tamamen çekmiş olmasına dikkat edin.
-Bir sos tenceresine sütü,şekeri,pirinç ununu,vanilyayı ekleyip iyice karıştırın.Bir çırpıcı ile sürekli çırparak orta ateşte koyulaşmaya başlayıncaya kadar pişirin.
-Pirinçleri sos tenceresine ekleyin ,kısık ateşte karıştırarak kıvamı tam olarak koyulaşıncaya kadar pişirmeye devam edin.Pirinçleri ekledikten sonra bu işlem yaklaşık 10 dk sürecektir.
-Servis kaplarına paylaştırın ve soğuk olarak servis yapın.

Hiç yorum yok: