7 Ağustos 2008 Perşembe

Mükemmel pişirilmiş et -dökme demir ızgarada



Mükemmel pişirilmiş et hakkında herşeyi bilmiyorum tabii ki.Ama bugüne kadar yaptığım denemelerimden ve araştırmalarımdan çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim.Bu yazıda öğrendiklerimi paylaşırken ve bu konuyu merak edenlere bilgiye ulaşmakta biraz kolaylık sağlarım belki.
Bu hazırlaması en basit ve kısa süren ana yemek tariflerinden biri ve et seven olmaları kaydıyla herkesi memnun edecektir.Çünkü aşağıdaki ipuçları sayesinde etiniz yumuşak ve nemli kalırken aynı zamanda mükemmel bir şekilde pişecektir.
Malzememiz ve ekipmanımız son derece basit .Temel olarak sadece iki şeye ihtiyacımız var.İyi kalite bir dilim pirzola ve tercihen dökme demir olan ağır bir ızgara tava.

Hazırlık aşamamız;
-Pirzolayı buzdolabından çıkarın ve en azından 20 dk bekletin.Çünkü pişirmeden önce etinizin mutlaka oda sıcaklığına gelmiş olması gerekir.
-Eti kağıt havlu ile iyice kurulayın.Üzeri kesinlikle ıslak olmamalı.
-Etinizin her iki yüzünü de tuz-tercihen deniz tuzu- ve iri dövülmüş karabiber taneleri ile tatlandırın.
-Ağır ızgara tavanızı ocağın üzerine yerleştirin ve ısıtmaya başlayın.Eti koymadan önce tavanız mutlaka çok iyi ısınmış olmalıdır.Ağır ve iyi kalite bir dökme demir tava kullanıyorsanız bu yaklaşık 5 dk sürecektir.

Pişirme;

-Kurulanmış ve tatlandırılmış eti tavaya yerleştirin.Bir kez yerleştirdikten sonra kesinlikle yerinden kıpırdatmayın.Etin büyüklüğüne ve kalınlığına bağlı olarak en az 3 dk-6 dk süresince et yerinden çıkmayacak ve yapışmış olacaktır.Tavaya hiç yağ eklemeyin çünkü dökme demirde et pişirirken yağ eklemenize kesinlikle gerek yoktur.
-3 dk sonra maşanın ucu ile kontrol edin ,eğer tavadan ayrılıyorsa o yüzü pişimiş demektir ve çevirin.
-Diğer yüzünü de aynı yöntemle pişirin.
-Pirzolanız çok kalınsa ve kenarları pişmiş gibi görünmüyorsa maşayla yan çevirip 1 dk kadar daha pişirin.
-Pişen pirzolayı hemen geniş bir parça alüminyum folyo üzerine alın ve paketleyin.
-10 dk kadar eti dinlendirin.Dinlendirme aşamasını hafife almayın ve kesinlikle atlamayın.Yoksa yerken çok sert olacaktır.
-Daha sonra folyoyu açın ,servis tabağınıza alın ve sıcak olarak servis yapın.

Bu pirzolayı şu ızgara tavada pişirdim.

Peki neden ağır bir tava tercih etmeliyiz?

Çünkü hafif ve yüksek ısıyı muhafaza edemeyen tavalarda etiniz tavanın ısısını başlangıçta düşürecek sonra yavaş yavaş tava tekrar ısınacaktır.Bu sırada da etinizin yağı ve lezzetli özsuyu eriyip akıp gidecektir.Elinizde kupkuru,yavan ve sert bir parça et ile kalabilirsiniz.

Dökme demir ise yüksek derecedeki ısılara dayanıklı ve tüm yüzeyi eşit ısınan ve kısık ateşte bile yüksek ısısını muhafaza edebilen bir malzemedir.Bu sayede etleriniz kısa sürede ve mükemmel şekilde pişer.Ayrıca dökme demir ızgara tavada pişen etlerde mangalda pişirilmişe benzer bir tad elde edersiniz.
Ağırlık açısından diğer malzemelerle bir karşılaştırma yapabilmeniz için örnek vermek gerekirse
Fontignac 24*24 cm lik küçük kare ızgara tava 2 kg dir.
Staub yuvarlak XO ızgara 2.6 kg ,Staub kare Amerikan Izgara tava ise tam 5 kg dır.
Dökme demir ızgara tavaların yüzeyinde derin oluklar vardır.Bu oluklar sayesinde etleriniz tavaya yapışmaz ayrıca üzerinde dekoratif izler oluşturmanızı da sağlar.

5 yorum:

neslihan erzincan özgür dedi ki...

teşekkürler, anlatım çok güzel ama birşey diyeceğim,ben linkini verdiğiniz siteye girdim ve inceledim.tencere ve tavalar süper ama fiyatlar çok yüksek.yani normal bir bütçeye göre çok uçuk fiyatlar

DREAMER Elif GÜNEŞ dedi ki...

neslihan hanim,
yazımı begendiginize cok sevindim.
o sitede her bütçeye uygun seçenekler var.Fontignac marka ürünlere bakabilirsiniz.69 ytl lik bile ızgara tava var.
Dökme demir tavayı yıllarca güvenle kullanabilirsiniz bu nedenle sadece bir kez almanız yeterli olacaktır.Oysa sıradan bir teflon tavayı o kadar uzun süre kullanabilmeniz mümkün değil.Ayrıca bahsettiğim nedenlerle aradığınız lezzeti size sunmaktan çok uzak kalacaktır.
selamlar ve sevgiler,
Elif

Lady Koşan İstiridye dedi ki...

merhaba :) doğum haritamı yorumlamaya çalışırken senin astrolog olduğun aklıma geldi, bi danışiyim dedim, yardımcı olur musun acaba? görüşmek üzere.

DREAMER Elif GÜNEŞ dedi ki...

merhaba,
tabii olurum.yakut@elifgokce.com adresine dogum verilierini gonderebilir misin?ayrintilar icin http://www.elifgokce.com/reports.htm sayfasina bakabilirsin.sevgiler ve selamlar,
Elif

Unknown dedi ki...

merhabalar staup xo ızgrara tava almak istiyorum nerden alabilirim..yakut ticaret in sitesi aktif değil...