1 Şubat 2008 Cuma

Cesur fırıncılar Şubat ayı tarifimiz Fransız mini ekmek

Anketimizde bir ilk yaşadık ve iki tarif eşit oy alarak berabere kaldı :) Bu durumda bir seçim yapmam gerekiyordu ve French petits pains au lait 'i seçtim.

Malzemeler;

450 gr un
2 tatlı kaşığı tuz (10 ml)
1 yemek kaşığı şeker (15 ml)
50 gr oda sıcaklığında tereyağ
15 gr yaş maya
275 ml ılık süt
1 yemek kaşığı (15 ml) süt

-Büyük bir kabın içine un ve tuzu eleyin.
-Şekeri ekleyip karıştırın.
-Yumuşamış tereyağı elinizle ufalayarak karışıma ekleyip karıştırın.
-Başka bir kabın içinde mayayı 4 yemek kaşığı ılık süt ile krema kıvamına gelinceye kadar karıştırın.Üzerine kalan ılık sütü ekleyip mayayı iyice eritin.
-Sıvı karışımı unun üzerine boşaltın ve yumuşak bir hamur yapın.
-Hafifçe unladığınız bir zemine hamuru alın ve elinizle 10 dk kadar yoğurun.
-Sıvıyağ ile yağlanmış bir kabın içine hamuru aktarın üzerini streç filmle sıkı olmayacak şekilde kapatın.Sıcak bir ortamda hamur iki katına çıkıncaya kadar yaklaşık 1 saat mayalandırın.
-Hamuru tekrar unlanmış zemine alın ve 11 küçük top yapın.
-Hafifçe yağlanmış tepsiye hamurları dizin.Her bir topun üzerine bıçakla 1 veya iki kesik yapın.Tek bir çizgi veya X şeklinde olabilir.
-Tepsinin üzerini streç filmle gevşek bir şekilde kapatın ve 20 dk daha mayalanmaya bırakın.
-Fırını 200 C ye ısıtın.
-Ekmeklerin üzerine bir fırça ile 1 yemek kaşığı sütü sürün.
-20-25 dk altın sarısı bir renk alıncaya kadar 200 C lik fırında pişirin.

Ek not;Hamuru 6 parçaya ayırıp küçük bagetler yapabilirsiniz.

1 yorum:

pelin dedi ki...

ELİF merhabalar
sanırım bu ayki etkinliğimize katılamayacağım.bilek eklemimde kapsul zedelenmesi oldu ve elim dirseğe kadar atele alındı. artık diğer etkinliğe katılırım inşallah. sevgiler