16 Nisan 2008 Çarşamba
Sebzeli lazanya
Denediğim tek bir çeşit lazanya vardı; kıymalı lazanya, onu da çok sevdiğim söylenemezdi.Martha stewart'ın sitesinde geçtiğimiz günlerde sebzeli versiyonun fotoğrafını görünce uygulamaya karar verdim.Site çok sık güncellendiği için anasayfadan kaldırılan iştah açıcı fotoğraf uzun tarif listeleri arasında kaybolup gitti.Ben de kendime göre bir sebze karışımı hazırlamak zorunda kaldım.1080 recipes adlı ispanyol yemekleri kitabımdaki temel sos tarifine baktım ama her zamanki gibi rahat duramadım ve biraz değiştirdim.Sonunda beni çok memnun eden bir lazanya tarifi edinmiş oldum.Sanırım artık daha sık pişiririm.
Malzemeler;
9 adet lazanya
1 yemekkaşığı sıvıyağ
1 çaybardağı parmesan veya eski kaşar peyniri rendelenmiş
1 yemek kaşığı zeytinyağ
İç malzemesi;
1 adet patlıcan
3 adet pırasa
6 adet shitake mantarı
1 adet havuç
1/2 kutu krema
1/2 çay bardağı sıcak su
5 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
Sosu için;
2 yemekkaşığı un
2 yemekkaşığı sıvıyağ
1 lt süt
1/2 kutu krema
2 yemek kaşığı krem peynir
1/4 muskat rendesi
1 adet yumurta
tuz
-Patlıcan,pırasa ve mantarları küçük küçük doğrayın.Havucu rendeleyin.
-Bir tencereye sıvıyağı ekleyin önce patlıcanları soteleyin.Sonra pırasayı, havuçları ve en son mantarları ve tuzu ekleyip karıştırın.
-5 dk kadar sonra sıcak suyu ekleyin ve kapağını kapatıp 10 dk pişirin.
-Kremayı ekleyin ve bir 5 dk daha pişirip altını kapatın.
Sosu hazırlayın.
-Sıvıyağ ve unu 3 dk kadar karıştırarak pişirin.
-Soğuk sütü aşamalı olarak bir çırpıcı ile sürekli karıştırarak unlu karışıma ekleyin.Sütü ilk başta ne kadar az eklerseniz o kadar iyi olur böylece un iyice yediriliyor ve topaklanmıyor.
-Sos hafifçe koyulaşmaya başlayınca kremayı ekleyin 5 dk daha pişirin.
-Tuzunu ekleyin ve bir yumurta ekleyip karıştırın.Krem peyniri ekleyip eritin.
-Muskatı ekleyin ve sosu sıcak konumda tutun.
-Bir fırın kabını sıvıyağ ile iyice yağlayın.
-Sosun 1/5 ini tepsiye boşaltın.Üzerine 3 dilim lazanyayı yerleştirin.2 kaşık kadar sos ekleyin.
-Sebzeli karışımın yarısını ve üzerine peynirden serpiştirin.
-3 dilim lazanyayı yerleştirin.Kalan sosun yarısını üzerine ekleyin.
-Sebzeli karışımın kalanını ekleyin ve peynirden yine üzerine serpiştirin.
-Kalan 3 dilim lazanyayı en üste yerleştirin ve kalan sosun hepsini üzerine boşaltın.
-Peynirleri ekleyin.
-Fırını 200 C ye ısıtmaya başlayın bu arada en az 15 dk lazanyayı sosu çekmesi için bekletin.
-1 yemek kaşığı zeytinyağı üzerine sürün ve fırında 45 dk kadar pişirin.
-Fırından çıkan lazanyayı 15 dk dinlendirin daha sonra dilimleyip servis yapın.
Etiketler:
Benim tariflerim,
Tuzlu,
Yemek kitaplarindan sectiklerim
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
elif hanım selam,bu gerçekten çok güzel olmuş ellerine sağlık ne zamandır lazanya yapma peşindeydim ama bir tek kıymalı cazipti bu çok sağlıklı, mutlaka deneyeceğim, benim bloğuma da beklerim,bu arada gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ederim, sevgiler
merhaba,
teşekkür ederim.
ziyarete gelmek istedim ama blogunuz da bir sorun var sanirim.sayfaniz gorunmuyor profilinizde.
selamlar,
Elif
Yorum Gönder