23 Nisan 2008 Çarşamba

Yeni nesil aşçılar 1



Görüntüsü ve lezzeti hoş bir pilav oldu.Ancak içindeki baharat çeşidi bizim açımızdan biraz fazla geldi.Tekrar pişirmeyi düşünürüm ama karabiber dışında başka baharat kullanmam sanırım.Pişirmesi biraz uzun süren bir tarif olduğu için görüldüğü gibi fotoğraflar yine günışığı ile olamadı:)



Afgan usulü kuzu etli pilav Kabul-Style Lamb and Rice Pilaf

Malzemeler;
1 1/2 kase basmati pirinci
500 gr yaklaşık 5 cm büyüklüğünde doğranmış kuzu eti
2 adet soğan
2 adet havuç
1/2 kase kuru üzüm
1 çay kaşığı karabiber tanesi
2 çay kaşığı kişniş tanesi
1 çay kaşığı kimyon tanesi
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı karanfil tanesi
tuz
5 yemek kaşığı sıvıyağ

-Derin bir tencerede 3 yemek kaşığı sıvı yağı iyice ısıtın.Etleri kağıt havlu ile kurulayın ve üzerine tuz ekleyip her iki yüzünü kahverengileşinceye kadar pişirip bir tabağa alın.
-Tencereye doğradığınız iki adet soğanı ekleyip 5 dk kadar pişirin.Üzerine etleri ve 3 su bardağı kadar su ve tuz ekleyip kapağını kapatın ve 1 saat kadar pişirin.
-Pirinçleri iyice yıkayın ve soğuk suyun içinde en az 20 dk bekletin.
-Havuçları ince uzun kibrit şeklinde doğrayın.
-Bir tavada 2 yemek kaşığı sıvıyağı ısıtın ve havuçları yumuşayıncaya kadar 10 dk pişirip bir tabağa alın.
-Aynı tavaya bu sefer kuru üzümleri ekleyin ve hafifçe şişinceye kadar pişirin ve tavadan alıp havuçların yanına alın.
-1 saat sonra pişen etleri tencereden bir maşa yardımıyla çıkarıp bir tabağa alın.
-Tüm baharatları irice dövün eğer toz baharat kullanıyorsanız sadece baharatları karıştırın.
-Baharatların yarısını tenceredeki kalan et suyunun içine ekleyin ve pirinci süzüp üzerine ekleyip karıştırın.
-Üzerine 2 1/2 kase sıcak su ekleyip kapağını kapatın 10 dk kadar pişirin.
-10 dk sonra etleri,havuçları,kuru üzümleri düzgünce dizerek yerleştirin ve kalan baharatı serpiştirin.
-Kapağını kapatın ve çok kısık ateşte 20 dk kadar pişirin.
-15 dk dinlendirdikten sonra servis yapın.



Ek notlar;
-Baharatları ben tercihen toz değil tane olarak alıyorum ve irice dövülmüş olarak kullanıyorum.Bu şekilde lezzeti daha güzel,taze ve aromatik oluyor.
-Bu pilavı aslında etleri aşağıda kalacak şekilde pişirmiş olmayı tercih ederdim.Tencereyi kalıp gibi ters çevirerek etler ve havuç üstte kalacak şekilde çıkarılabilirdi.

3 yorum:

pelin dedi ki...

Elif eline sağlık. gerçekten güzel bir tarif denemişsin. kuru üzüm ve karanfil et ve pilavla birleşince nasıl oldu merak ettim. doğrusu. ben de bir kere ayvalı kuzu yahni denemiştim.çok tatlı olmuştu hepsini atmıştık.

DREAMER (Düşleyen) dedi ki...

Merhaba pelincim,
tesekkur ederim.
İçindeki tarçın nedeniyle sanki iç pilav gibi oldu.Karanfil ve kişniş ise pilavda hiç denemediğim bir baharat seçimiydi.Sanırım o nedenle değişik geldi bize.
Ayvalı kuzu için geçmiş olsun.Herhalde ayvalar çok tatlıydı ondan olmuş.
selamlar ve sevgiler,

özo dedi ki...

tarif güzel olmasına güzel ama biraz uğraştırıcı gözüküyor et ayrı pişiyor havuç ayrı pilav ayrı üzüm çok yakışmıştır ama karanfil kulağa hoş gelmiyor doğrusu
ama denicem eline sağlık