29 Temmuz 2008 Salı

Kuru poğaça


Klasik Türk Mutfağı'na ait bu tarifi necip usta'nın Türk Mutfak Sanatı adlı kitabından aldım.Tipik bir mayalı poğaça gibi yumuşak ve elastik değil.Çok özel bir dokusu var adından da anlaşıldığı gibi kuru ve sertmiş gibi görünüyorsa da yerken ağzınızda dağılıyor.Mutlaka denemelisiniz.
Üzerine yumurta sarısı sürmediğim için soluk görünüyorlar siz isterseniz yumurta sürebilirsiniz.

Malzemeler;

500 gr un
10 gr maya
10 gr tuz
75 gr ılık su
300 gr tereyağ
3 adet yumurta sarısı

İçi için;
100 gr beyaz peynir

Üzerine ;
Susam

-Un ve küçük parçalara kestiğiniz tereyağı elinizle karıştırın.Terayağ tam olarak erimemeli, unla birlikte karışırken kum gibi bir kıvama getirilmeli.
-Yumurtaları ve tuzu bir kabın içinde çırpın ve unlu karışımın ortasını havuz gibi açıp ekleyin.
-Mayayı suyun içinde eritin.Ve havuzun içine ekleyin.
-Un ve ortadaki sıvı karışımı birleştirip hamur yapın.
-Hamuru fazla yoğurmayın.
-Üzerini gevşek bir şekilde kapatın ve ılık bir ortamda 30 dk mayalandırın.
-Hamuru küçük toplar haline getirin ortasını açıp peynir koyun ve kenarlarını kapatın.
-İsterseniz bir kısmını peynir koymadan da hazırlayabilirsiniz.
-20 dk dinlendirin.
-Daha sonra üzerine sıvıyağ ya da yumurta sürüp susam serpiştirin.
-Önceden ısıtılmış 190 C fırında 35 dk pişirin.






Pogaca is very delicious and traditional pastry in Turkish cuisine.Serve it with a nice cup of tea or coffee.This recipe is very special and from famous Turkish chef Necip Erturk's book Türk Mutfak Sanatı 'Turkish Culinary Art'.Necip Ertürk, who was transferred to Switzerland in 1956, and to the United States in 1974, cooked up meals for a number of VIPs, from Queen Elizabeth to President George Bush.



Kuru Pogaca
Flaky Pastry with cheese filling

Ingredients

500 gr flour
300 gr butter
75 gr water
10 gr fresh yeast
10 gr salt
3 egg yolks

For filling;
100 gr feta cheese crumbled

For top;
1 egg yolk -beaten- or vegetable oil
Sesame seeds

-Sift the flour and add the butter.Rub it into the flour with your fingertips until the mixture is sandy texture.
-Another bowl mix with yeast and water.And add egg yolks and salt.
-Open a hole in your flour mixture and add your liquids.
-Mix with your hands and prepare your dough.Don't knead it too much.
-Shape the dough into a ball.And put it in a bowl than cover with a towel.
-Set a side in a warm place for 30 minutes.
-Make little balls from your dough.
-Place in your hand and roll out the dough with your palm.Place some cheese and fold it and seal with your fingertips.And than make it a ball again.Cheese must be covered by the dough.
-Place them on a greased baking tray about 2 cm apart.
-Let them 20 minutes for rise.
-Preheat oven to 190 C.
-Brush them with egg yolk or vegetable oil.
-Sprinkle some sesame seeds on top.
-Bake the pastries on 190 C for 30 minutes.
-Serve it warmly.

1 yorum:

mutfaktayim dedi ki...

Semanın kapılarının açılıp rahmetin sağanak, sağanak yağdığı bu günde duşen damlaların sizi ailece sırıl sıklam etmesi dileğiyle.