25 Aralık 2007 Salı

Yapışkan çikolata keki ve şekerli kurabiye


Martha stewart'tan aldığım bu tarifi link olarak da vermek isterdim ama çok aramama karşın bir türlü yeniden bulamadım :)Ancak sorun değil ;bire bir aynı tarifi uyguladığım için orjinali gibi oldu .Kıvamı son derece yapışkan ,lezzetli ve sanki çikolatadan bir sakız çiğniyormuşsunuz gibi bir his yaratıyor.Çocukları da çok mutlu edecek türden bir kek.

Malzemeler;

8 yemek kaşığı tereyağ 250 gr
1 cup un
1/4 cup kakao
1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/5 çay kaşığı tuz
1 1/4 cup şeker
250 gr bitter çikolata
3 yumurta

-Fırını 190 C ye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.
-Kaynayan su dolu bir kabın üzerine yerleştirdiğiniz ısıya dayanıklı bir kapta çikolata ve teryağı eritin.Üstteki kap suya değmeyecek.(Ben bu işlemi bazen ısıtmaya başladığım fırında yapıyorum.Isı yavaşça yükseldiği için yanmadan kolayca eriyor.)
-Başka bir kapta yumurtaları ve şekeri iyice çırpın.
-Un,tuz,kabartma tozu ve kakaoyu bir kaba eleyin.
-Eriyen çikolata tereyağ karışımını yumurtalara ekleyin ve iyice çırpın.
-Kuru malzemeleri yavaşça sıvı malzemelere ekleyip karıştırın.
-Pişirme kağıdı ile kaplanmış ve yağlanmış fırın kabına boşaltın.
-İlk 15 dk 190 C de sonrasında 165 C de 50 dk kadar pişirin.Batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa pişmiştir.Eğer kek hamuru kürdana yapıştıysa 10 dk daha pişirmeniz gerekebilir.
-Kek soğuyunca pişirme kağıdının kenarlarından tutup kalıptan çıkarın.Keskin bir bıçak ile 2 cm lik küçük karelere kesip servis yapın.


İkinci tarif ise klasik şekerli kurabiye.Bu tarifin fotoğrafı şimdilik yok.Ama örnek fotoğraflara şuradan bakabilirsiniz.Farklı ve pratik bir süsleme yöntemi öğrendiğim için çok memnun oldum.Basitçe rulo yaptığınız kurabiye hamurunu dövülmüş fındık,ceviz veya renkli süsleme şekerine batırıp yuvarlıyorsunuz.Böylece dışında çok güzel farklı renkte bir halka oluşuyor.Buzdolabında bekletiyorsunuz ve sonra çıkarıp dilimleyip pişiriyorsunuz.Verdiğim linkte sol üst köşedeki kurabiyeler bu yöntemle hazırlanmış.

Malzemeler

1 cup tereyağ
1 cup şeker
1/5 çay kaşığı tuz
1 yumurta
3 cup un
vanilya
Dövülmüş fındık veya renkli şeker

-Tereyağ ve şekeri iyice çırpın.
-Yumurtayı ekleyin ve karıştırın.
-Elenmiş un ve vanilyayı ekleyip karıştırarak hamur yapın.
-Hamuru rulo yapın ve streç filme sarıp buzdolabında dinlendirin.
-Ruloyu dövülmüş fındığın üzerinde yuvarlayın ve 1/2 cm kalınlığında dilimleyin.
-Önceden ısıtılmış 190 C lik fırında 11 dk kadar pişirin.

Kurabiye fotoğrafını ekliyorum.

Şekerli kurabiye hamuruna uygun muzır ve komik bir model.Kurabiye pişirirken biraz eğlenmek isteyen yaramaz aşçılar için.

Hiç yorum yok: