15 Kasım 2008 Cumartesi

Meyveli ekmek Bolzane





Ekmek Bir Tutkudur kitabından uyguladığım bu tarif gerçekten çok güzel.Üzerinde çok küçük birkaç değişiklik yaptım.Bu ekmeğin kitaptaki fotoğrafını çok beğenip, bu tarifi öğrenmek için kitabı almam gerektiğine karar vermiştim.

Hamur için malzemeler;

26 gr yaş maya
115 gr şeker
200 ml ılık su
2 yumurta
115 gr oda sıcaklığında tereyağ
500 gr un
5 gr tuz

-Yaş maya,su ve şekeri eritip 10 dk bekletin.
-Yumurtaları ve tereyağı ekleyip karıştırın.
-Un ve tuzu sıvı karışıma ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun.
-2 saat kadar yağlanmış ve streç filmle kapatılmış geniş bir kapta mayalandırın.

Dolgu malzemeleri ve üst malzemesi;

100 gr ceviz
100 gr kurutulmuş meyve karışımı (kayısı vb..)
100 gr kuru üzüm
2 yemek kaşığı kahverengi şeker

1 yumurta
1 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı doğranmış badem içi
1 yemek kaşığı şeker

-Kuru meyveleri ve ceviz içini irice doğrayın ,kuru üzümleri ekleyin ve karıştırın.
-Karışımı üçe bölün.
-Hamuru yuvarlak olarak unlanmış bir zeminde 1 cm kalınlığında açın.
-Karışımın üçte birini ve şekerin bir kısmını üzerine serpiştirin.
-Hamuru kenarlarından katlayıp birleştirin ve tekrar açın.
-Karışımdan yine serpiştirip tekrar katlayıp açın ve karışımın kalan kısmını da serpiştirin ve yeniden katlayın sonra yuvarlak bir top yapın.
-Hamuru 3 parçaya bölün ve yuvarlak top olarak pişirme kağıdı serilmiş bir tepside üzerini streç filmle kapatılmış olarak 5 saat mayalandırın.
-Fırını 200 C ye ısıtın.
-Yumurta ve suyu çırpıp hamurların üzerine bir fırça ile sürün.
-Bademleri ve şekeri serpiştirin.
-200 C fırında 30 dk pişirin.

Önemli not;
Üzerine yumurta sürünce pişerken çok çabuk kahverengileştiler.İlk 5 dk sonra ısıyı biraz düşürmenizi ya da yumurta sürmemenizi önerebilirim.Bu püf noktasını bilmediğim için içi pişinceye kadar dışı yanmış gibi çok koyu kahverengi oldu.







Bread with dried fruits

For the dough;

26 gr fresh yeast
115 gr sugar
200 ml water
2 eggs
115 gr butter
500 gr flour
5 gr salt

-Combine the yeast with water and sugar and leave for 10 minutes.
-Whisk the eggs and add to the butter then add to the yeast mixture.
-Mix the flour and salt together then add and knead it with yeast mixture about 10 minutes.
-Cover and leave to rise for 2 hours in a warm place.

For the stuffing

100 gr walnut
100 gr dried fruits (apricots,figs...etc)
100 gr dried sultanas
2 tablespoon brown sugar

-Chop the walnuts and dried fruits.
-Mix them with the sultanas.And divide the mixture to 3 equal parts.
-Knead the dough for 1 minute and roll it about 1 cm thick.
-Sprinkle first part of the dried fruits and add some brown sugar.Then fold it to the center from the edges.
-Roll it again and sprinkle the second part of dried fruits and some brown sugar and fold it again.
-Roll it for the last time and sprinkle the third part of dried fruits and fold it again then make a big ball.
-Divide the dough for 3 equal parts and leave to rise for 5 hours.
-Preheat the oven to 185 C.
-Sprinkle some brown sugar on dough and bake for 20-25 min.

3 yorum:

Mrs Ergül dedi ki...

Merhaba, my husband will not be bothered to translate this for me. So will you please translate this recipe to English for me?

çok teşekkürler!

DREAMER (Düşleyen) dedi ki...

Hi mrs.ergül,

welcome to my blog :)

i added the translated recipe .I think You and your Turkish husband will love it.
And there is a surprise for you!Look at the next recipe.You could get my version of dolma recipe.I hope you will try it.

Elif

Adsız dedi ki...

Blogun cok guzel tebrikler