31 Mayıs 2007 Perşembe

Salamlı ve peynirli börek


Yufka ile yapılan böreklerde yufkayı lezzetlendirmek ve ıslatmak için kullanılan malzemeler değişiklik gösteriyor.Aşağıdaki karışım bugüne kadar denediklerimin arasında benim en beğendiğim sonucu veriyor.Emine Beder'in Çay saati kitabında bulmuştum ancak karışımdaki oranları kafama göre sık sık değiştiriyorum.Buradaki de öyle oldu göz kararı ile yaptım.Bu nedenle verdiğim ölçülere değil malzemelere odaklanmanızda fayda var.

Malzemeler;
3 adet yufka
2 adet yumurta
150 gr yoğurt-1 küçük kutu,tek porsiyonluk satılanlardan-
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ

İç malzemesi;
1/3 demet kadar maydonoz
150 gr beyaz peynir-koyun peyniri kullandım-
5 dilim salam

-Yoğurt,1 yumurta,sütün yarısı ve yağın 1 çorba kaşığı kadarını ayırarak kalan kısmını iyice karıştırın.Tercihen çırpıcı ile çırpın.
-Maydonozu doğrayın,beyaz peyniri ezerek hazırlayın.
-Böreği pişireceğiniz kabı yağlayın ve yufkanın 1 tanesini içine yerleştirin kenarlardan sarkan kısmını keserek veya içeri doğru katlayarak üzerine kapatın.
-Karışımla üzerini ıslatın.
-İkinci yufkanın yarısını üzerine yerleştirin.Yine karışım ile ıslatın.
-Bir parça daha yufka alıp üzerini kapatın.Önce maydonozu sonra peyniri üzerine de salamları yerleştirin.
-Kalan yarım yufkayı yerleştirin.Karışımla ıslatın.
-Son kalan yufkayı en üste kapatın.Bıçakla büyük kesikler yaparak ya da dilimleyerek sıvının her yerine ulaşmasına imkan tanıyın.
-Karışımın kalanının üzerine sütün kalan yarısı,1 yumurta ve 1 çorba kaşığı yağı ekleyin ve karıştırın.
-Böreğin üzerine her yerine eşit bir şekilde paylaştırın.
-En az 1 saat kadar bekletin.
-180 C fırında yaklaşık 45 dk pişirin.

2 yorum:

sevda dedi ki...

Elif'ciğim yeni blogun hayırlı olsun . Yeni şeyler denemeyi hep severdin ,bunu hala devam ettiriyorsun gördüğüm kadarıyla.Böreğin eminim ki nefis olmuştur henüz denemedim ama...Ben denersen sıvıyağ yerine tereyağı koyacağım.
Şimdilik hoşçakal .Ellerine sağlık .

DREAMER dedi ki...

Hoşgeldin Sevda'cım,
çok memnun oldum ziyaretine :)
nasılsın? görüşmeyeli,cok uzun zaman oldu.

Evet,benimkisi deneysel mutfak ,sonuçlar sürpriz oluyor :)
ilk pişirdiğim yemekler gerçekten sürpriz oluyordu :)

Tereyağı ile denediğinde eminim çok lezzetli olacaktır.

selamlar ve sevgiler,

Elif