7 Temmuz 2007 Cumartesi
Muzlu kek
Çok lezzetli ve her zevke hitap edebilecek nitelikte bir kek oldu.İsterseniz içine fındık,ceviz veya küçük parçalara bölünmüş çikolata da ekleyebilirsiniz.Tarif,Martha Day'in Baking kitabından.Ancak kitaptaki birkaç tariften yaptığım bir tür uyarlama oldu.
Üzerindeki karamel sos, tarifte yoktu.Kek kendi başına zaten yeterince lezzetli.Biraz nemli ve yapışkan bir kek istediğim için sosla kaplamayı tercih ettim.Sos konusunda tercih size kalmış.
Malzemeler;
2 adet olgun muz
1 adet limon kabuğunun rendesi
2 yemek kaşığı krema
1 yemek kaşığı bal
2 cup un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilya
1 çay kaşığı yemek sodası
2 adet yumurta
1 cup şeker
1/2 cup kahverengi şeker
1/2 cup sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağ
Cup ölçeğiniz yoksa 1 su bardağı=1 cup gibi ölçerek yapabilirsiniz.
-Yumurta ve şeker ve kahverengi şekeri eriyinceye kadar mikserle çırpın.
-Sıvıyağ ve tereyağı ekleyip iyice çırpın.
-Krema ve balı ekleyip yeniden çırpın.
-Muzları soyup limon kabuğu rendesi ile birlikte bir çatal veya püre yapıcı ile ezin.
-Sıvı karışıma ekleyip iyice karıştırın.
-Un,kabartma tozu,vanilya ve sodayı bir kabın içine eleyin.
-Sıvı karışımı kuru malzemelere ekleyin bir spatula ile karıştırın.Bu aşamada karıştırmak için mikseri kullanmayın ve olabildiğince az karıştırın.Piştiğinde gözenekli bir yapısı olmasını istiyoruz çünkü.
-Yağlanmış ve kağıt serilmiş dikdörtgen bir kek kalıbına boşaltın.Karışım benim kalıbıma biraz fazla geldi onun için ayrıca mini muffin kalıbımı da kullandım.
-Önceden ısıtılmış 180 C lik fırında 15 dakika sonra ısıyı 150 C ye düşürüp 40 dk daha pişirin.Toplamda 55 dk pişmiş olacak.
Karamel sos;
1 çay bardağı kahverengi şeker
1 çay bardağı krema
-Şekeri metal bir kapta kısık ateşte karamelleşinceye kadar eritin.
-Kremayı ılık durumda bir kenarda bekletin.
-Eriyen şekerin üzerine kremayı ekleyin ve çırpıcı ile iyice karıştırın.
-2 dk kadar birlikte pişirin.
-Başka bir kabın içine aktarın ve soğutun.Buzdolabına koymayın çünkü kekin üzerinde kullanmamız için akışkan kıvamda kalmalı.
-Sıcak kekin üzerine sosu bir kaşıkla yavaş yavaş gezdirerek boşaltın.
Sosla kapladığınız keki buzdolabında saklamalısınız çünkü krema oda sıcaklığında bozulacaktır.
Karamel sos hem lezzetli hem de bir çok yerde kullanabileceğiniz bir sos.Tatlılarınızda ,dondurmanın üzerinde,sütlü içeceklerinizde vb... kullanabilirsiniz.
Etiketler:
Tatlı,
Yemek kitaplarindan sectiklerim
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder