2 Ekim 2007 Salı

Haşhaşlı çörek için uygulanacak olan tarif

Malzemeler

Hamuru ;
1 yumurta
100 gr terayağı
1/2 su bardağı sıvıyağ
3/4 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı şeker
4 su bardağı un
30 gr yaş maya
susam
tuz

İç malzemesi;
300 gr dövülmüş haşhaş
1/2 su bardağı sıvıyağ

-Süt,şeker,maya ve 1 yemek kaşığı unu karıştırın,üzerine biraz un serpiştirip oda sıcaklığında kabarıncaya kadar bekletin.
-Elenmiş unun ortasını havuz giib açın.İçine mayalı sütü,sıvıyağı ,eritilmiş tereyağını,yumurtanın akını ve tuzu ekleyip hamur haline getirip yoğurun.
-Hamuru haifiçe yağladığınız büyükçe bir kaba alın ve üzerini örtüp 2 misli kabarıncaya kadar dinlendirmeye bırakın.
-Kabarmış hamuru avuç içi büyüklüğünde bezelere ayırın.Unlanmış bir zeminde 3 mm kalınlığında açın.
-Sıvıyağ ve dövülmüş haşhaşı karıştırın.
-Açtığınız hamurun tüm yüzeyine bu karışımdan sürün.Hamuru rulo yapıp kendi ekseni etrafında burarak şekil verin.
-Tüm bezeleri aynı şekilde açıp şekillendirerek Yuvarlak bir tepsiye kol böreği gibi dizerek yerleştirin.
-Tepside mayalanmaya devam etmesi için 30 dk kadar dinlendirin.
-Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp susam serpiştirin.
-Önceden ısıtılmış fırında 190 C de pişirin.

Ek notlar;
-Bu tarifteki hamur malzemesi Çay saati Emine Beder'den alınmıştır.
-Mayalı hamur ile çalışılmasına dair püf noktalarından bazıları Home tv den öğrenilmiş ve eklenmiştir.
-Bu tarifte hamurun unlanmış zeminde açılması önerilse de şurada yağlanmış zeminde açmanın daha uygun ve kolay olduğu ifade edilmiş.Mayalı hamura elle şekil verirken genelde bu ilke geçerli olduğuna göre sanırım hamuru açarken de yine geçerli olacaktır.
-Tarifte çöreği kol böreği gibi tek bir yuvarlak halinde yapmayı önerdim.Çünkü bu şekilde yaptığımızda çöreğin sert kenarları daha az olacak diye düşündüm.

Hiç yorum yok: