1 Ekim 2007 Pazartesi

Mükemmel pişirilmiş et


Tavada pişirdiğim pirzola,biftek vb.. den bugüne kadar bir türlü istediğim sonucu alamamıştım.Ya kurumuş bir et parçasına dönüştü ya da sertleşti.Kasabın önerisi ,home tv ve geçmiş deneyimler birleşince bu kez başardım.Bu dana pirzola yaklaşık 2 parmak kalınlığındaydı ve şaşırtıcı bir şekilde sadece 10 dk da pişti.Hem de kurumamıştı.Lezzetli ve yumuşaktı.
Peki pişirirken nelere dikkat etmek gerekiyor diye sorarsanız temel ilkeleri sıralayayım.
-Et mutlaka pişirmeden önce oda sıcaklığına getirilmiş olmalı.
-Eğer ıslaksa mutlaka kağıt havlu ile kurulanmalı.
-Pişrimek için ağır bir tava tercihen dökme demir ya da olmadı dökme alüminyum kullanılmalı.
-Tava önceden çok iyi ısıtılmış olmalı.
-Yağ ısınmış tavaya eklenmeli ve yağ ısındıktan sonra pişirmeye geçilmeli.

Malzemeler;

Dana pirzola
1 çay kaşığı tuz
6 adet tane karabiber
2 çorba kaşığı sıvıyağ

-Fırının ızgarasını 200 C ye ısıtın.
-Oda sıcaklığına gelmiş etinizi kurulayın.
-Karabiberi havanda iri parçalar halinde dövün.
-Etin her iki tarafını tuz ve karabiber ile tatlandırın.
-Tavayı ısıtın.
-Yağı ekleyin ve yağdan hafifçe dumanlar çıktığını görene kadar ısınmasını bekleyin.
-Eti tavaya yerleştirin.Ve tavaya yerleştirdikten sonra asla ete dokunmayın yerini değiştirmeye çalışmayın.
-Yaklaşık 3 dk sonra maşa ile kontrol edin.Eğer hala tavaya yapışmış durumdaysa yine dokunmayın.Çünkü pişince tavadan kolayca çıkacaktır.
-1 dk sonra tekrar kontrol edin maşa ile kolayca tavadan ayrılıyorsa diğer tarafını çevirin.
-Yine aynı kurala dikkat ederek 3 dk kadar pişirin.
-Sonra ısıtılmış fırında her bir yüzünü yaklaşık 2 şer dakika pişirin.Bu işlemi et kalın olduğu için tercih ettim.Eğer etiniz dövülmüş ve inceltilmiş ise buna ihtiyacınız olmayacaktır.
-Fırından çıkardığınız eti alüminyum folyoya sarın ve en az 5 dk dinlendirdikten sonra servis tabağınıza alın.

Üzerine eti pişirdiğim tavada yaptığım krema ,rokfor ve acı biberli bir sos eklemiştim.Bu sizin tercihinize bağlı.

Hiç yorum yok: