21 Ocak 2008 Pazartesi

Aşure


Bu yılki aşurem her zamankinden daha koyu kıvamlı oldu.Ben bu şekilde olmasını sevdiğim için memnun oldum.Fotoğrafı gece çektiğim için güzel çıkmadı sanki turuncumsu bir rengi varmış gibi göründü.Her zamanki gibi kişisel geleneğimi devam ettirdim ve içinde 19 farklı malzemeyle pişirdim.

Malzemeler;

500 gr buğday
100 gr nohut
50 gr barbunya
50 gr pirinç
1 küçük dilim taze zencefil
100 gr kayısı
100 gr güneşte kurutulmuş kayısı
100 gr fındık
100 gr ceviz
100 gr incir
1 adet orta boy elma
1/2 adet ananas
1 adet portakalın kabuğu
1 yemek kaşığı karanfil
100 gr hurma
50 gr kuru üzüm
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı bal
3 yemek kaşığı pekmez

900 gr şeker

-Buğday,barbunya ve nohutu ayrı ayrı kaplarda sıcak su ekleyerek en az 3 saat bekletin.
-Düdüklü tencrede barbunyayı haşlayın,süzün ve bir kenara alın.
-Aynı tencerede nohutları haşlayın,süzün ve bir kenara alın.
-Aynı tencereye buğdayları ekleyin ve 3 lt su ile brilikte pişirin.
-Yaklaşık 1,5 saat sonra buğdaylar yumuşayınca pirinç,nohut ve barbunyayı ekleyin.
-15 dk sonra küpler halinde doğranmış elma,ananas ve portakal kabuklarını, çok ince doğradığınız taze zencefili ve sütü ekleyin.
-10 dk sonra kurutulmuş meyvelerin hepsini iri küpler halinde doğrayıp ekleyin.
-10 dk sonra ceviz,fındık,bal ve pekmezi ekleyin.
-10 dk sonra şekeri ekleyip karıştırın.Şekerini kontrol edin eğer sizin için tadı azsa biraz daha şeker ekleyebilirsiniz.Eğer şekeri sizin için çok geldiyse 1 su bardağı daha süt ekleyin.
-5 dk sonra altını kapatın ve servis kabına boşaltın.Kıvamı koyu olduğu için buzdolabına kaldırdıktan sonra puding gibi olacaktır.
-Önemli not;Tüm malzemeler iyice piştikten sonra en son şekeri ekleyin.Şeker ekledikten sonra biraz sertleşecekleri için buğday,nohut,barbunya ve pirinç çok yumuşak ve çok iyi pişmiş olmasına dikkat edin.

1 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Çok nefis olmuş aşuren,ellerine sağlık..Allah kabul etsin..

Sevgiler