3 Ocak 2008 Perşembe

Muzlu ananaslı kek ve peynirli fritata

Güneşin erkenden battığı kış aylarında güzel bir fotoğrafla blog güncellemek neredeyse imkansız.Üç seçenek var.Blogu ihmal etmek,kötü ve yapay ışıkta çekilmiş fotoğraflar eklemek ya da tarifleri fotoğrafsız yayınlamak.Blogu ihmal etmek istemiyorum çünkü deneyip memnun kaldığım tarifleri buraya yazdığımda tarifi ve ipuçlarını kaybetmiyorum.Bu nedenle bazı tariflerim fotoğrafsız bazıları da kötü fotoğraflı olacak gibi.Ertesi güne kalan bir şey pişirmişsem gün ışığında yeniden çekip ekleyeceğim.
Bugünkü tariflerimin ikisi de Martha Stewart'tan.İlki peynirli fritata yani kısmen ocakta kısmen fırında pişirilen bir tür omlet.Fritata soğuk da yenilebildiği için çok pratik bir tarif.
İkincisi ise favori kek çeşidim olan muzlu kekin başka bir versiyonu ananas,hindistan cevizi ve fındıkla zenginleştirilmiş Hummingbird keki.Martha Stewart'ın tarifleri titizlikle yazılıyor olmalı ki denediklerimin hepsi de güzel sonuçlar verdi.Kekin miktarını 1/3 azaltarak aynen uyguladım ama üzerine krempeynirli krema yerine muzla birlikte çok sevdiğim için karamelli sosu kullandım.Fritatayı tarifteki adımlara uygun olarak ancak farklı bir içerikle hazırladım.




Orjinal tarife göre 1/3 oranında azaltılmıştır.

Muzlu Kek

1 cup un
1 adet büyük boy olgunlaşmış muz
1/3 cup konserve veya şekerli suda pişirilmiş ananas
1/3 cup hindistancevizi
1/3 cup irice dövülmüş fındık
1/3 cup sıvıyağ
2/3 cup şeker
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı soda
1 çay kaşığı kabartma tozu

-Hindistan cevizi,fındığı bir kapta karıştırın.Ananas ve muzu ezip karışıma ekleyin.
-Yumurta,şeker ve sıvıyağı iyice çırpın.
-Meyveli karışımı ekleyip karıştırın.
-Un,soda,kabartma tozu ve tarçını eleyin ve sıvı karışıma ekleyip karıştırın.
-Yağlanmış fırın kabına boşaltın.
-Önceden ısıtılmış 190 C lik fırında 30 dk ,sonrasında ısıyı 150 C ye düşürüp bir 30 dk daha pişirin.Toplamda 60 dk pişirmiş olacaksınız.
-Bir kürdan yardımıyla kontrol edin gerekiyrosa bir 10 dk daha pişirin.
-Keki bir tabağa ters olarak çıkarın ve sonra düz tarafını çevirin.
-Sıcak kekin üzerine ılık karamel sosunu bir fırça yardımıyla sürün ve soğumaya bırakın.
-Soğuyunca kapalı bir kabın içinde buzdolabına kaldırın ve en az 2 saat beklettikten sonra servis yapın.

Karamel sos ;
-100 gr kahverengi şeker
-100 gr krema

-Şekeri çok az su ekleyerek bir sos tenceresinde kısık ateşte şeker karamelleşinceye kadar ısıtın.
-Üzerine kremayı ekleyin ve bir çırpıcı ile sos kıvamına gelinceye kadar pişirin.

Daha önce pişirdiğim muzlu kek tarifleri.

Fritatayı kendi versiyonuma uygun olarak ve fotoğrafsız yazıyorum tarifin aşama aşama fotoğraflarını orjinalini burada bulabilirsiniz.

Malzemeler;

2 adet küçük boy patates
1 adet orta boy kırmızı soğan
1 adet kırmızı acı biber
1 ince dilim beyaz ekmek
5 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı rokfor peyniri
2 yemek kaşığı rendelenmiş isli peynir
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
2 yemek kaşığı tereyağ
3 adet yumurta
tuz

-Fırını 190 C ye ısıtmaya başlayın.
-Patatesleri soyup ince yuvarlak dilimler, soğanı yarım daireler şeklinde doğrayın.
-Bir tavada sıvıyağı ısıtın ve patatesleri hafifçe kahverengileşinceye kadar kızartın.Patatesleri bir kaseye alın.
-Sonra aynı tavada soğanları ve ince doğradığınız biberi 5 dk kadar pişirin.Hepsini tavadan çıkarıp patateslerin yanına alın.
-Aynı tavada kalmış sıvıyağ varsa dökün ve bir yemek kaşığı tereyağda küçük küplere doğradığınız ekmeği kızartın.Kızardıktan sonra tavadan alıp patateslere karıştırın.
-Bir başka kapta yumurtaları biraz tuz ekleyip iyice karıştırın.
-Yumurtaları patateslerin olduğu kaba aktarıp karıştırın.
-Fırına girebilecek türde bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı eritin.Tavanız yapışmaz bir tava değilse eriyen yağdan birazını tavanın kenarlarına da sürün.
-Yumurtalı karışımı tavaya boşaltın sonra üzerine peynirleri serpiştirin.
-Orta ateşte yaklaşık 1 dk sonra kenarlarından hafifçe pişmeye başladığında ocaktan alın ve fırına aktarın.
-Fırında 10 dk kadar pişirin.
-Tavayı fırından alın ve uygun büyüklükte düz bir servis tabağına ters çevirerek çıkarın.Dilimleyerek servis yapın.

Hiç yorum yok: