20 Ocak 2008 Pazar

Cesur fırıncılar -3 Cevizli kömeç


Bu ayki tarifimiz cevizli kömeç'ti.Sevgili pelin'in önerisiyle yılbaşından sonra biraz ara verip geciktirmiş olduk bu ayın tarifini.

Cevizli kömeç yumuşak ve lezzetli bir tür ekmek oldu.Başka malzemeler (haşhaş,üzüm,fındık,zeyitn vb...) ile de çok güzel uyum sağlayacağını düşünüyorum.Tek bir tarifle bu kadar şey öğrenmeyi sağlayan kömeç, cesur fırıncı etkinliği için mükemmel bir seçim oldu,teşekkürler pelin.

Tarifin uygulanması konusu biraz bilmece gibiydi.Çünkü tarif o kadar yüzeysel anlatılmıştı ki yapılışını daha önce görmemiş ya da ayrıntılı olarak okumamış biri için anlatılıdığı şekilde yapmak neredeyse imkansızdı.

İnternette yaptığım araştırma sonucunda ulaştığım tarifler ise pelin'in tarifiyle aynıydı :) Ancak tek bir istisna vardı Sevgili Filiz hanım 'ın (Mutfaksitan) cevizli kömeç fotoğrafları.Fotoğrafları sayesinde kömeçin nasıl yapıldığını anladım ve filiz hanım'a sorup doğru anladığımın teyidini de aldım :)

Tarifimizin yapılışına ait benim ayrıntılarım şöyle gerçekleşti;

-Hamurumuzu 6 eşit parçaya ayırıyoruz.
-İlk 5 bezeyi ince açıp yağlayıp ceviz serpiştirip üst üste yerleştiriyoruz.
-6.bezeyi ise açıp sadece yağlıyoruz ve en üste yerleştiriyoruz.6.bezeyi biraz büyükçe açmakta fayda var çünkü sarma işlemini kolaylaştırıyor.
-Sonra yufkaların tam ortasında bıçakla kesiyoruz ve elimizle yuvarlak bir şekilde genişlettikten sonra en alttaki yufkadan tutarak üste doğru ters olarak sarıyoruz.
-Büyük bir simit haline geldikten sonra ortasından kesip kıvırarak rulo şeklinde yuvarlak fırın kabına yerleştiriyoruz.
-Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiştirip pişiriyoruz.

Kömeç aşamalarına ait fotoğraflarım;





Diğer cesur fırıncıların cevizli kömeçleri ise burada;
mutfaksitan
pelinin mutfagi

1 yorum:

pelin dedi ki...

sevgili elif
bu tarifi ben de gerçekten beğendim.her zaman kullanabiliriz.
ayrıca çok güzel fotoğraflamışsın, tebrik ederim.
aşağıdaki o küçük fotoğraflar nasıl yapılıyor bir ara bana da anlatırsan sevinirim