25 Temmuz 2007 Çarşamba

Tencere keki


Eskiden ocakta kek pişirmek için yapılmış kek tencereleri vardı bilir misiniz?Bugün aklıma o tencerede pişen ve çocukken çok sevdiğim annemin kek tarifi geldi.Sade kekin üzerinde kakaolu dalgalar olurdu ve iki renkliydi.Hemen tarifini anneme sordum.O da biraz hafızasını zorlayıp bir tarif söyledi.Ama çikolatalı kısmının nasıl olduğunu sormak aklıma gelmedi ve kendimce o dalgaları yapmaya çalıştım.Sonra resimdeki gibi bir kek ile karşılaştım.Tabii hemen anneme danıştım.Yaptığım kakolu dalgalar tamamen yanlış yöntemmiş.Kakaoyu su veya yağda eritip kekin üzerine incecik dalgalar şeklinde gezdirmek ve bıçak ucu ile hafifçe dağıtmak gerekiyormuş.Bir sonraki sefer hemen düzelteceğim.Ama bu şekliyle de güzel olduğunu söylemeliyim.
Kek tenecerem olmadığı için elbette ki keki fırında pişirdim.Acaba hala satıyorlar mıdır o tencereden?

Malzemeler;

2 su bardağı un
1,5 su bardağı şeker
2 yumurta
100 gr tereyağ
50 gr sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilya
1 su bardağı yoğurt
1 paket bitter çikolata-80 gr.lık paket-

-Yumurta ve şekeri iyice çırpın.
-Şeker eridikten sonra tereyağ,sıvıyağı ekleyip yeniden karıştırın.
-Yoğurdu ekelyip yine çırpın.
-Bir kabın içine kuru malzemeleri eleyin.
-Sıvı karışımı kuru malzemelere boşaltın ve spatula ile karıştırın.
-Bir kabın içinde çikolatayı eritin.
-Yağladığınız kek kalıbına hamurun 3/4 ünü boşaltın.
-Erimiş çikolatayı kalan kek hamuruna ekleyin ve karıştırın.
-Kek kalıbınızın üzerine ortasında bir şerit oluşturacak şekilde ekleyin.
-Önceden ısıttığınız 180 C lik fırında 30 dk kadar pişirin.

Ek notlar;
-Çikolatalı hamur ağır kıvamlı olduğu için pişerken yüzeyde kalamadı ve dibe çöktü ve iki renkli kek oldu.Ama güzel ve çok yoğun bir çikolata tadı vardı.
-1 su bardağı un,1 su bardağı kek un kullandım.Bu nedenle kekim normal unla yapılanlara göre daha yumuşak oldu.Eğer sıkı değil de yumuşak dokulu bir kek istiyorsanız proteini daha az olan kek un kullanmanız daha uygun oluyor.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

bende bu tarifi aroyordum anneannmden kalma o kek tenceresinde birazdan bunu deneyeceğim hala saılıyo mu diye sormuşunuz galiba yeni modelleri varmış ama eskiler kadar güzel değilmiş bizde küllüğünü demirciye yaptırdık hadi bakalım deneyelim nasıl olacak tarif için tşk ederim ellerinize sağlık....

Adsız dedi ki...

Kek tenceresi ile kek, ocak üstünde pişirilir. Madem fırında pişecek, kek tenceresine ne hacet var.

DREAMER Elif GÜNEŞ dedi ki...

Sevgili Semanur hanım ,güle güle kullanın yeni kek tencerenizi,değişik ve güzel fikir olmuş demirciye yaptırmak, blogunuz varsa fotoğraflarını paylaşırsanız mutlaka ziyaret etmek isterim.

Sevgili adsız,kekin içeriği ve yapılışını anlattım;kek tencerem olmadığı için de fırında pişirdim.Tariften önce yazdığım açıklamayı okusaydınız bu mesajı bırakmazdınız.

Unknown dedi ki...

merhaba
kek tenceresini ben daha yeni eminönünden aldım.20 ytl. ama nasıl pişirdiğimi hatırlayamadım kenarlarındaki delikleri kapatacakmıyız pişirirken yoksa açık mı kalacakmı hani kapak kenarlarında var ya kapağı çevirince kapanıyor-açılıyor.hatırlıyorsanız paylaşır mısınız. ayrıca çok güzel görünüyor sizin kekde.
sevgiler
füsun

DREAMER Elif GÜNEŞ dedi ki...

Merhaba,

Pişme sırasında kapakların mutlaka kapalı olması gerekir.Çünkü hava alması ve ısı değişikliği kekin kabarmasını önler.Bir küçük cam penceresi var mıydı üzerinde?Oradan da pişip pişmediğini takip ediyoruz yanlış hatırlamıyorsam.Kapaklar kek piştikten sonra açılıp son durum kontrol ediliyor.Gerekiyorsa biraz daha pişiriliyor.
Tencerenizi güle güle kullanın :)
selamlar,
Elif