20 Ağustos 2007 Pazartesi

Çılbır ve fırında yumurta

Kahvaltı konulu etkinlik için iki farklı yumurta tarifi hazırladım.İlki eski bir klasik olan Çılbır.İkincisi ise dilediğiniz tür malzeme ile hazırlayabileceğiniz esnek ve basit bir tarif.Açıkçası ikincisi yeni bir tarif olmaktan çok nasıl yaparım da değişik bir sunum ve fikir bulurum diye düşünürken aklıma gelen bir yumurta pişirme yöntemi.Burada ekmek,sucuk ve biber kullandım.Ama aklımda sucuk-domates,peynir-biber,ekmek-peynir vb... gibi bir sürü alternatifi de var.Oldukça şık ve etkileyici göründüğünü söyleyebilirim.En kısa zamanda farklı kombinasyonlarını yayınlayacağım.



Çılbır

2 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı limon suyu
3 adet sarmısak
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı sirke
1 su bardağı sıcak su
pul biber
tuz

-Sarmısakları rendeleyin,limon suyu ve tuzu ekleyip karıştırın.
-Yoğurdu ekleyin iyice karıştırın.
-Servis yapacağınız tabağın içine yoğurdu aktarın,düzgünce yayın ve bir kaşıkla hafifçe bastırarak ortasını biraz çukurlaştırın.
-Kapaklı bir sahanın içinde sıcak suyu hafifçe kaynayıncaya kadar ısıtın.
-Sirkeyi ekleyin.
-Yumurtayı dikkatlice suyun içine kırın,sarısı dağılmamamlı.Risk almak istemiyorsanız yumurtayı önce bir cam kasenin içine kırıp sonra sıcak suyun içine aktarın.
-Yumurtanın üzerine briaz tuz ekleyip kapağını kapatıp kısık ateşte 2 dk pişirin.
-Suyu süzün ve bir saptula yardımıyla yumurtayı yoğurdun üzerine yerleştirin.
-Bir kabın içinde tereyağını eritin.Pul biberi ekleyin.
-Biberli yağı yoğurdun üzerinde gezdirin.
-Sıcak veya ılk olarak servis yapın.



Fırında yumurta

1 adet yumurta
1 dilim tam buğday ekmeği
5 dilim sucuk
5 adet küçük acı biber
1 tatlı kaşığı sıvıyağ

-Fırını 200 C ye ısıtın.
-Ekmek ve kalınca dlimlenmiş sucukları küçük küpler halinde doğrayın.
-Biberleri doğrayın.
-1 tatlı kaşığı sıvıyağ ile biber,ekmek ve sucukları iyice karıştırın.
-1 adet yağlanmış muffin kalıbının içine malzemeyi aktarın.
-Fırında 3dk pişirin.
-Kalıbı fırından çıkarın.Tam ortasına yumurtayı kırın ve üzerine tuz ekleyip fırında 2 dk daha pişirin.
-Pişen yumurtayı kalıptan düzgünce çıkarın ve servis yapın.

4 yorum:

sevdamavisi dedi ki...

selam,
çok güzel olmuş yumurtalı tariflerin ellerine sağlık. çılbırı hep merak etmişimdir kolay da bir tariftir ama hiç denemedim. sevgiler

DREAMER dedi ki...

Çılbır türk mutfağına ait muhteşem bir tarif.Mutlaka denemelisiniz.Fikir sanki biraz tuhaf gibi geliyor ilk başta ama cesaret edip bir kez deneyin.

diyalogyemekleri dedi ki...

her iki yumurta tarifi de muhteşem olmuş..ellerine sağlık.slmlar.

Nurten dedi ki...

Çocukluğumun unutamadığım tadlarındandır çılbır... Ellerine sağlık, tarifin beni çocukluğuma götürdü :)