22 Ağustos 2007 Çarşamba

Tarhana



Mutfak kültürümüze ait eski ve gelenksel tarifleri kaydetmek ve yaşatmak için bir katkım olsun.Çocukluğumda annemin tarhana çıkarmasına birçok kez tanık olmuş ve ona yardım etmiştim.Ama tuhaftır bugüne kadar tarifini öğrenmek hiç aklıma gelmemişti.Geçen hafta annem uzun uğraşlar sonucu tek başına tarhana yapmış.Bana getirdiği tarhanayı görünce çok sevindim.Hemen tarifini aldım.
Tarhana hem besleyici hem de lezzetli yiyecek.Ben açıkçası tarhananın taze halini daha çok severim.Kurutulmuş ve elekten geçirilmiş bir şekilde erzak dolabınızda saklayabileceğiniz gibi hiç elekten geçirmeden taze hamur şeklinde buzdolabında ya da dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Buradaki tarif 5 kg'luk ölçek için verildi.Siz isterseniz tüm malzemeleri yarıyarıya azaltarak kullanabilirsiniz.

Tarhana

1 kg yoğurt
5 adet soğan
3 baş sarmısak
2 paket yaşmaya-küçük küplerden-
1 çorba kaşığı kekik
1 demet nane
1 demet maydanoz
1 demet reyhan
3 kg domates
3 kg kırmızı biber
5 kg un

-Soğan ve sarmısak irice doğranır ve sıvıyağda kavrulur.
-Domates ve biberler doğrayıcıda doğranır.Soğan ve sarmısak karışımına biraz tuz ile birlikte eklenir.İyice pişirilir.Soğumaya bırakılır.
-Soğuyan karışıma yoğurt,maya ve ince doğranmış baharatlar eklenir.
-Un eklenir ve sıkı sert kıvamlı bir hamur yoğurulur.
-Kapağı kapatılır ve üzeri pamuklu bir bezle örtülür.Ara sıra kontrol edilir ve kabardıkça tekrar yoğurulur ve bastırılır.Sonra tekrar aynı şekilde üzeri kapatılır.
-Bu yoğurma ve mayalandırma işlemi 3-4 gün sürmelidir.
-İyice bekletilmiş ve mayalanmış hamur elle küçük parçalar halinde kopartılır ve yassılaştırılır.Temiz bir bezin üzerinde güneşte kurutulur.
-Kurutulmuş tarhana hamurları elekten geçirilir ve cam kavanoz veya bez bir torbanın içinde saklanır.
-Eğer elekten geçirme işlemi ile uğraşmak istemiyorsanız.Hamuru linizle tek prosiyonluk parçalara ayırıp buzdolabı poşetlerinde buzdolabı veya dondurucuda saklayabilirsiniz.



Tarhananın nasıl pişirildiğine gelince;

-Soğuk suda eritip sonra dilediğiniz kıvamda olması için gerektiği kadar su ekleyerek pişirebilirsiniz.Bu aşamada eklenecek su miktarı tamamen kişisel tercihe bağlıdır.Bazıları koyu kıvamlı tercih ederken bazıları daha sıvı olmasını isteyebiliyor çünkü.
-İsterseniz sarmısak veya acı yeşil biber ekleyerek de pişirebilirsiniz.
-Servis aşamasında üzerine rendelenmiş beyaz peynir eklemek yaygın bir tercihtir.

Hiç yorum yok: