30 Aralık 2007 Pazar

Fırında tavuk


HomeTV deki Ultimate programını izleyince genellikle ya tarifi denemek ya da izlediklerimin toplamından aldığım ilhamla kendi tarifimi oluşturmak istiyorum.Tuhaf ama böyle.(The Ultimate Roast Chicken) Fırında tavuk da orjinaline çok yakın şekilde uyuladığım tariflerden biri oldu.Sonuç lezzetli ,mükemmel kızarmış ve iyi pişmiş bir tavuk.Ancak bir daha pişirirmiyim bilmiyorum.Çünkü tam anlamıyla fırını batırdı, pişerken yağ heryere sıçradı.Temizlemek için 1 saat uğraşmak zorunda kaldım yine de tam olarak temizlenmedi.Özellikle yan duvarlara sıçrayan yağlar kahverengi lekeler bıraktı.Onları çıkarmanın bir yolu varsa veya kirletmenin önüne geçmenin yolu varsa benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.Belki çok derin bir fırın kabı işe yarayabilirdi veya üzerine alüminyum folyo kapatmak ama o zaman güzel kızarır mıydı emin değilim.Fotoğrafları yine gece çekmek zorunda kaldım iyi çıkmadılar.

EK NOT;Bu tarifi daha sonra kapağını sıkıca kapattığım bir dökme demir tencerede yaptım.Avantajlarını saymakla bitiremem.Tavuk harika pişti,eti hem sulu hem de yumuşacık oldu,aynı zamanda çok iyi pişti lime lime ayrılıyordu.Ayrıca damlalıklı kapağı sayesinde yükselen buhar tekar tavuğun üzerine döndüğü için pişirme sırasında akan yağları tekrar tekrar üzerine sürmeme gerek kalmadı sadece 30 dk sonra bir kez yaptım ve fırının içi hiç kirlenmedi.



Malzemeler;

1,5 kg luk bütün tavuk
100 gr tereyağ
5 yemek kaşığı kadar doğranmış maydanoz
10 adet taze kekik dalının yaprakları
tuz
1 yemek kaşığı iri dövülmüş karabiber
2 adet soğan
1 adet bütün sarmısak
1 adet limon

-Tavuğu iyice yıkayın.İçine tuz ve karabiber serpiştirin.Elinizle dış yüzeyinin her yerine tuz ve karabiber sürün.
-Maydanoz ve kekiği ince ince doğrayın.Terayağ ile karıştırın.
-Göğüs kısmındaki deriyi elinizle ayırın ve tereyağ karışımını derinin altına ve üzerine iyice sürün.Tereyağını 1 yemek kaşığı kadarını ayırın ve onu tavuğun içine yerleştirin.
-Bir soğan ve sarmısağın kök kısımlarını temizleyin ve enine ikiye kesip tavuğun içine sıkıca yerleştirin.
-Diğer soğanı iri halkalar halinde doğrayın ve fırın kabının zeminine dizin.
-Limonu incecik dilimleyin.Soğanların üzerine bir iki dilim dizin.Kalan dilimleri derinin altına veya üzerine ve tavuğun içine yerleştirin.
-Tavuğu fırın kabında soğanların üzerine yerleştirin.
-Önceden 200 C ye ısıtılmış fırında 2 saat kadar pişirin.
-Pişirme sırasında 15-20 dakikada bir fırın kabına akan yağları bir fırça veya kaşık yardımıyla tavuğun üzerine sürün.Böylece kurumadan güzelce pişip kızarmasını sağlarsınız.

3 yorum:

MİNELİ dedi ki...

Canım arkadaşım yeni yıl sana ve sevdiklerine sağlık, mutluluk,başarı ve bol kazançlı bir yıl olsun inşallah.Yeni yılın kutlu olsun sevgilerimle iyi yıllar.Bu arada tavuk harika ellerine sağlık.

pelin dedi ki...

ellerine sağlık. tavuk harika görünüyor. ben de böyle bir tarif arıyordum ama her tarafı batırdığını duyunca biraz cesaretim kırıldı.belki mini fırında denerim.ya da fırın poşetine koysak acaba nasıl olur?

DREAMER Elif GÜNEŞ dedi ki...

Pelin'cim tavuk gerçekten çok lezzetli sonuç harika oluyor.Yılbaşı yemeği için rahatlıkla deneyebilirsin.
Poşet veya folyo kızarmasını ve lezzetini değiştirecektir sanırım.Benim aklıma gelen çözümler biraz derince bir fırın kabı kullanmaken azından tavuğun yan kısımları kabın içinde kalmalı ama çok da sıkışık olmamalı ki iyi kızarsın,fırının zeminine bir tepsi yerleştirmek veya pişirme kağıdı sermek olabilir ama kağıdı yanmaması için ara sıra değiştirmelisin.Yan duvarlar için aklıma gelen tek çözüm fırını turbo çalıştırmamak.Ama o zaman iyi pişer mi bilmiyorum.
selamlar ve sevgiler,