8 Kasım 2007 Perşembe

Tavuklu mantarlı pay tarifi


Tavuklu mantarlı pay malzeme listesi;

15 gr kurutulmuş porcini mantarı*
50 gr tereyağ
15 gr un
250 ml tavuk suyu
50 ml krema
tuz
karabiber
1 adet soğan doğranmış
2 adet havuç dilimlenmiş
2 adet kereviz sapı doğranmış
50 gr taze mantar
450 gr haşlanmış ve küp doğranmış tavuk eti
50 gr bezelye
1 adet yumurta
Hamuru için;
225 gr un
1/4 çay kaşığı tuz
115 gr doğranmış soğuk tereyağ
75 gr sıvı yağ
4-8 yemek kaşığı buzlu su

*Kurutulmuş mantar bulunamazsa yerine başka bir tür taze mantar kullanabiliriz.Mesela kestane mantarı vb...

-Unu ve tuzu eleyin ve küçük küpler şeklinde dopradığınız soğuk tereyağ ile birlikte bir kaseye alın.Hamur karıştırıcı ,keskin bir bıçak veya parmak uçlarınızla yağ parçaları taneli bir form kazanıncaya kadar karıştırın.6 yemek kaşığı kadar buzlu suyu serpiştirerek hamuru biraraya getirin.Hamuru pişirme kağıdı veya streç filme sarıp buzdolabına kaldırın ve en az 30 dk bekletin.
(Ek not;Alton Brown,tv programinda pay hamurunu mutfak robotunda hazırlamayı öneriyordu.Robotun bıçağı taneli yapıyı kazanmak için uygun olduğunu ayrıca hamura ekelencek olan suyu minimumda tutmak gerektiğini belirtmişti.Çünkü taneli yapısını korurken buzdolabına kaldırdığınızda taneli yapı beklerken kaybolup nemli ve ideal kıvamda bir pay hamuru oluyormuş.)
-Kurutulmuş mantarları sıcak suyun içinde 30 dk beklettikten sonra mantarları süzün.
-Fırını 190 C ye ısıtın.
-Bir sos tenceresinde 25 gr tereyağını eritin.15 gr unu ekleyin ve çırpıcı ile baloncuklar çıkana kadar kavurun.
-Sıcak tavuk suyunu ekleyip çırpıcı ile karıştırmaya devam edin.5 dk pişirin.
-Kremayı ekleyin.Tuz vekarabiber iel tatlandırıp sosunuzu bir kenara alın.
-25 gr tereyağını bir tavada eritin.Soğan ve havuçları ekleyip yumuşayıncaya kadar yaklaşık 5 dk pişirin.
-Kereviz sapı ve taze mantarları ekleyin 5 dk daha pişirin.
-Tavuk,bezelye ve kurutulmuş mantarları ekleyin.
-Tavuklu karışımı sosun üzerine ekleyip karıştırın ve frın kabınıza aktarın.
-Hamurunuzu buzdolabından çıkarın ve 3 mm kalınlığında açın.Fıırn kabınıza uygun ebatlardan 2.5 cm fazlasına uygun olarak kesin.
-Hamuru fırın kabındaki karışımın üzerine kapatın.
-Kalan hamurlardan şeritler kesip payın kenarlarını dekoratif bir şekilde süsleyin.Bunu baş parmak ve işaret parmağınız arasında sıkıştırarak yapabilirsiniz.
-Üzerine çırpılmış bir yumurtanın yarısı kadarını sürün.
-Kalan hamurlardan şeritler kesip üzerine çapraz şekilde yapıştırın.
-Üzerine isterseniz hamurdan yapacağınız minik toplar ile şekildeki gibi süsleyin.
-Yumurtanın kalanını sürün.
-30 dk kadar fırında pişirin.

Hiç yorum yok: