19 Kasım 2007 Pazartesi

Üzümlü ekmek


Bu tarif ,Martha day'in baking kitabından.Ekmeğin dokusu çok yumuşak,hafif tatlımsı tadı nedeniyle kahvaltı için güzel bir seçenek olabilir.Denemek için biraz hamur ayırdım ve sade olarak yaptım.Üzümlü olan gösterişli duruyor ama lezzetini bulması için biraz dinlenmesi gerekiyor.Sadesi fırından yeni çıktığında çok güzeldi.Yani fırından hemen çıkınca yemek için sade,ertesi gün yenmek üzere üzümlüsünden pişirmek tercih edilebilir.


Malzemeler;
420 gr un
20 gr yaş maya
250 ml ılık süt
30 gr şeker
1 çay kaşığı tuz
60 gr tereyağ
60 gr kuru üzüm
30 gr kuşüzümü
1 adet portakal kabuğu rendesi
1/4 muskat rendesi
1 yemek kaşığı cointreau likörü-isteğe bağlı-
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı krema

-Tereyağın yarısı ,maya,şeker ve tuzu ılık sütün içine ekleyin ve malzemeler eriyene kadar karıştırın.
-Unu sütün içine eleyerek ekleyin.
-Yaklaşık 10 dk kadar yoğurun ve bir hamur topu haline getirip,üzerini streç filmle sıkı olmayacak şekilde kapatın ve oda sıcaklığında 1 saat bekletin.
-Ekmeği pişireceğiniz dikdörtgen kalıbı yağlayın.
-Kuru üzüm,kuş üzümü,portakal kabuğu rendesi,muskat rendesi ve likörü bir kabın içinde karıştırın.
-Hamurunuzu 3 mm kalınlığında dikdörtgen bir şekilde açın.
-Tereyağın kalan kısmını hamurun üzerine sürün.Üzümleri tüm yüzeye eşit dağılacak şekilde yerleştirin.
-Hamuru sıkıca rulo yapın ve kalıbınıza aktarın.Kalıpta 15-30 dk arası bekletin.
-Fırını ısıtın ve 190 C ye ayarlayın.
-Yumurta ve kremayı bir kasenin içinde çırpın ve bir fırça yardımıyla ekemğin üzerine sürün.
-Ekmeği fırına yerleştirin ve 30 dk kadar pişirin.



Sadesini yapmak için;
-Hamuru dikdörtgen şekilde açın.Üst yüzeyine tereyağını sürün ve sıkıca rulo yapın.Ruloyu 5 cm genişliğinde dilimleyip fırın kabınıza dizin.15-30 dk bekletin.Üzerine yumurta krema karışımını sürüp, 190 C de 30 dk pişirin.

3 yorum:

Betül İnce dedi ki...

Çok güzel görünüyor. Uğraştırmış ama değmiş.
Ellerine sağlık.
Sevgilerimle.

pelin dedi ki...

eline sağlık.cesur fırıncılar için ideal bir tarifmiş:)

DREAMER Elif GÜNEŞ dedi ki...

Teşekkür ederim sevgili betül.

Teşekkürler sevgili pelin.Ekmek yapmak uzun zamandır aklımda olan birşeydi ben de böyle yumuşak bir giriş yapayım dedim.Cesur fırıncıların motivasyonuyla ilk defa maya kullanmayı deneyip başarınca bu tarife ancak cesaret edebildim :)