25 Kasım 2007 Pazar

Peynirli börek


İlk kez yufkadan değil hamurunu kendim açıp yaptığım börek.Hamurunu hazırlarken birkaç tarifi karıştırdığım için mi yoksa tecrübesiz olduğum için mi bilmiyorum ama hamuru bir türlü ince açamadım.Kalın olmasına karşın hamur gerçekten çok lezzetli oldu.İç malzemesini isterseniz peynir maydanoz karışımı kullanabilirsiniz.




Malzemeler;

Hamuru için;
5 su bardağı un
1 su bardağı su
5 yemek kaşığı süt
5 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz

Hamurun üzerine sürmek için;
150 gr tereyağ eritilmiş

İç malzemesi;
1 litre süt
1 1/2 su bardağı kefir
tuz
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı un

-Önce iç malzemesini hazırlayalım.Süt ve kefiri bir tencereye alın, kısık ateşte kaynamasına izin vermeyecek şekilde ısıtın.Süt kesilmeye başlayınca altını kapatın.5 dk kadar sonra ince delikli bir süzgeçle süzün.
-İyice süzülen peyniri bir kabın içine aktarın.Yumurta,un ve tuzu ekleyip karıştırın.
-Hamur malzemelerini bir kabın içinde karıştırın.İyice yoğurun sonra üzerini kapatıp yaklaşık 20 dk bekletin.
-Hamuru 10 adet küçük bezeye ayırın.
-Her bir bezeyi sırayla mümkün olduğu kadar ince açın.
-Tepsinizi yağlayın.Birinci hamuru tepsiye yerleştirin.Üzerine eritilmiş tereyağını fırçayla sürün.
-Üzerine aynı yöntemle beşinci hamura kadar gelin.
-Beşinci katın üzerine iç malzemesini yayın.
-Üzerine diğer hamur katlarını yine aynı yöntemle yerleştirin.
-En üstüne yine tereyağ sürün.
-Önceden ısıtılmış 190 C lik fırında 1 saat pişirin.

Hiç yorum yok: